Érdekes

A világ legveszélyesebb lelete? 5 perc alatt megöl, még a tudósok sem mernek a közelébe menni

Még maguk a tudósok is tisztelik a rendkívüli tárgyat.

 

 

Bár évtizedek teltek el, a csernobili atomkatasztrófa olyan nyomokat hagyott maga után, amelyeket nem lehet egykönnyen eltüntetni. Valójában még mindig sok olyan radioaktív objektum van, amelyek nagyon nagy egészségügyi kockázatot jelentenek az emberekre.

Ezek közül az egyik legveszélyesebb egy olyan anyag, amely mindössze öt perc alatt megölheti az embert.

Az Elefántláb nevű dologról van szó, amely a csernobili atomerőmű közelében található. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a tárgy rendkívül radioaktív, és azt jósolják, hogy több tízezer évig az is marad.

Mint az Unilad portálon olvasható, az Elefántláb egy olyan tárgy, amely az ukrajnai Pripjatban található egyik pincében található. Ez a város a csernobili atomerőmű közelében található, ahol a 20. század egyik legsúlyosabb katasztrófája történt.

A két méter hosszú tárgy betonból, homokból és megolvadt nukleáris fűtőanyagból készült. Természetesen nem igazi elefántláb – ezt a véleményt az alakja adta, amely feltűnően emlékeztet egy elefántlábra.

Még maguk a szakértők is tisztelik ezt a masszát. Arra figyelmeztetnek, hogy már rövid tartózkodás a szóban forgó tárgy közelében is komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Mi történik, ha hosszabb ideig tartózkodik ennek az erősen radioaktív leletnek a közelében?

A Nautilus tudományos folyóiratban közölt tények szerint elég csupán 30 másodperc az anyag közelében, és máris kiválthatja a sejtek vérzését. A 4 perc elteltével hányás, hasmenés és láz következik. Ha több mint 300 másodpercet töltesz az anyag közelében, a becslések szerint két napon belül bekövetkezik a halál.
Bár a csernobili katasztrófa óta több évtized telt el, a létesítmény radioaktivitása csak lassan csökken. Csak 10 évvel a katasztrófa után lehetett először egyáltalán lefényképezni ezt a tárgyat, ekkor több mérés is kimutatta, hogy a sugárzás szintje elérte az óránkénti 10 000 röntgensugarat. Ez majdnem 1,7 ezerszer több, mint ami az ember számára biztonságos.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?