Egészségügyi ötletek, Érdekes

Mit jelent a lepedék a nyelven és hogyan lehet megszabadulni tőle

Mi az a lepedék a nyelven és hogyan lehet megszabadulni tőle? Megjelenésének számos oka van, esetenként pedig rossz szájszag és szájszárazság is kíséri. A megszabadulásához néha elég csak változtatni kicsit a fogmosási módszereinken, de mi van, ha ez nem segít? Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit jobban megismerkedünk ezzel a jelenséggel, illetve azzal, hogy hogyan lehet kezelni.

❗ Ez a cikk csak tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a profi szakemberek tanácsát.

 

 

 

1Mi ez a fehér bevonat a nyelven?

A fehér lepedék az egész nyelvet beboríthatja, de olykor csak egy részét vagy voltokban jelenik meg. Vele együtt észrevehetjük, hogy kellemetlen szagú és ízű lesz a szánk. Gyakran úgy tűnik, mintha kis fehér szőrszálak jelennének meg a nyelv felszínén. Ez egy szerves anyagréteg, ami baktériumokból és elhalt sejtekből áll

A nyelven lévő fehér lepedék (néha sárga) különböző okok miatt alakulhat ki, például irritáció vagy fertőzés következtében. Általában néhány nap alatt eltűnik, ha azonban több hétig is jelen van vagy esetleg fájni kezd és étkezési problémákat okoz, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Fontos: a nyelven lévő lepedék nem csak fehér színű lehet. A rózsaszín nyelv normálisnak tekinthető, a barna szín jelezheti, hogy a személy túl sok kávét vagy teát fogyaszt, míg a sárga szín májproblémákra, a piros szín pedig a B-vitamin hiányára utalhat.

2Miért válik fehérré a nyelv?

A fehér lepedék általában a baktériumok, ételmaradékok vagy a papillák közé ragadó elhajt sejtek miatt jelenik meg. Ennek eredményeként a papillák megnőnek és megduzzadnak, néha be is gyulladnak. Ettől jön létre a fehér folt a nyelv felszínén.

Néha a lepedék megjelenése bizonyos betegségekhez kapcsolódik. Például a földrajzi térképre hasonlító lepedékek (tényleg földrajzi nyelv a neve) a legkülönlegesebbek. Ez meglehetősen ritka és az okai is ismeretlenek. Maga az állapot azonban gyakran az étkezéshez kapcsolódik, elképzelhető, hogy az elfogyasztott étel irritálja a nyelv szöveteit. Ezenkívül a nyelven kialakuló lepedék lehet még a stresszre adott reakció, egy leküzdött betegség vagy hormonális változások eredménye is.

3Miért jelenik meg a lepedék a nyelven?

Számos oka van annak, hogy látható lepedék képződik a nyelven. Többek közt:

  • Életkor
  • Antibiotikumos kezelés (ebben az esetben a sárga-fehér lepedék gombás fertőzés kialakulását jelezheti a szájban)
  • Gyümölcs- és zöldséghiányos étrend, B12-vitamin vagy vashiány
  • Gyenge immunrendszer
  • Rossz szájhigiénia
  • Műfogsor, fogszabályozó vagy egyéb idegen tárgy jelenléte, aminek következtében a nyelvet éles tárgyak károsíthatják
  • Kiszáradás és szájszárazság
4Hogyan kapcsolódik a piercing a lepedékes nyelvhez?

Közvetlenül a szúrás után általában fehér lepedék képződik a nyelven. Ennek oka a baktériumok számának hirtelen növekedése a nyelv felületén. Ez piercing esetében normális. Könnyedén megszabadulhatunk tőle antibakteriális szájvíz segítségével.

Ha a lepedék egy nyelvsérülés (beleértve a piercinget is) következtében jelenik meg, akkor úgy kell számolnunk, hogy körülbelül másfél hétig tart majd a gyógyulás. Ezalatt kerüljük a nyelvet irritáló anyagokat, például a forró, fűszeres vagy savas ételeket és italokat.

 

 

 

 

5Hogyan lehet megszabadulni a lepedékes nyelvtől?

  • Alkalmazz megfelelő szájhigiéniát
  • Igyál elegendő folyadékot a nap folyamán
  • Moss fogat puha sörtéjű kefével (hogy ne sértse meg a nyelv felszínét)
  • Használj fluoridos fogkrémet, amely nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot
  • Próbáljon ki egy fluoridos szájvizet
  • A lepedék eltávolításához használj speciális nyelvkaparót vagy egy szokásos teáskanál
  • Igyál hideg italokat szívószálon keresztül
  • Kerüld a nyelvet irritáló anyagokat, kerüld a fűszeres, sós, savas vagy nagyon forró ételeket és italokat
6Milyen orvoshoz kell fordulni, ha aggaszt minket a lepedék mennyisége vagy színe?

  • A fogorvos segít megtisztítani a nyelvet a lepedéktől egy kaparóval, és ha szükséges, gyógyszereket is felír a kezelésre.
  • A háziorvos diagnosztizálhatja a jelenséget, bizonyos gyógyszereket írhat fel, és elmondhatja, hogy a lepedék mennyire súlyos állapotra utal. Azt is elmondja, hogy mit jelenthet a lepedék színe vagy állaga, illetve további kezelésekre is küldhet.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?