Érdekes

Végveszélyben az Amazonas – az erdőtűz és az erdőirtás ketyegő bomba a bolygó számára is

Szakértők szerint ha még egyszer ugyanennyi erdőterület eltűnik, a pusztulás visszafordíthatatlan lesz.

 

 

 




A brazil őserdő, a Föld „tüdeje” július elején ezer négyzetkilométernyinél is több területet veszített, többek között az erdőirtás és a szárazság következtében, ez a szám pedig a tovább terjedő tűzzel egyre növekszik.

Ha még egyszer ennyi, tehát körülbelül 780 ezer négyzetkilométer erdő eltűnik, akkor az esőerdő ökoszisztémája összeomlik, ami nem csak helyi, de globális katasztrófát idéz majd elő – írja a The Intercept információ alapján a24.hu.

Az elmúlt 50 év alatt az amazonasi erdő 20 százaléka veszett oda szándékos vagy természetes folyamatok következtében – a szokásosnál intenzívebb és gyakoribb erdőtüzek súlyosbítják a helyzetet.

Az esőerdő területén az idei száraz időszakban 84 százalékkal több a tűzeset, mint tavaly ugyanekkor.

 

 

 

 

 

Csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei.

Jair Bolsonaro brazil elnök alapvetően azon a véleményen van, hogy a Brazil Űrkutatási Központ hazudik a helyzet súlyosságával kapcsolatban, illetve ő korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette.

A nemzetközi nyomás hatására azonban pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön a lángok megfékezésében.

A jelenlegi tüzeket pedig főként ember okozta.

A szándékos gyújtogatást a helyi farmereknek tulajdonítják, akiket az elnök – amikor meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését – közvetve arra bátorított, hogy szerezzenek maguknak égetéses módszerrel szabad legelőterületeket abból az erdőből, amely hárommillió fajnak és egymillió őslakosnak ad otthont.

 

 

 

 

Az égetés önmagában problémás, hisz csökkenti az erdőtakarót, ám a szárazságban a kiépített utak hiánya miatt szinte megfékezhetetlenül terjedhet tovább, így előidézve a katasztrófát.

A The Intercept cikke rávilágít arra is, hogy az esőerdő nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg és tárol el, ami kulcsfontosságú a globális felmelegedés lassításához.

Viszont már most annyi erdőterületet veszítettünk el, hogy az erdőtüzekből keletkező szén-dioxidot nem tudja majd megkötni a maradék famennyiség, főleg akkor nem, ha nem sikerül eloltani a lángokat.

Ha pedig valóban összeomlik az erdő ökoszisztémája, akkor annyi kivonhatatlan szén-dioxid kerül a levegőbe, hogy annak az egész bolygóra nézve katasztrofális következményei lesznek.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?