Állat, Érdekes

10 állatpár, amit rendszeresen összekeverünk, de a valóságban semmi közük egymáshoz

Sok állat első pillantásra feltűnően hasonlónak tűnhet, ami még az Animal Planet elkötelezett nézőit is megtévesztheti. Vegyük például a jaguárt és a leopárdot, vagy a lámát és az alpakát. Azonban tisztázzuk a dolgokat: a jaguár és a leopárd testfelépítésben, a bőrükön lévő foltok mintázatában és a farkuk hosszában is különbözik egymástól. Hasonlóképpen, a láma és az alpaka szőrzetében, pofájában, fülformájában és testméretében különbözik.

 

 

 

1. Karvaly és sólyom

E két csodálatos ragadozómadár között az elsődleges különbség a méretükben rejlik, a sólymok kisebbek, mint a karvalyok. Két másik szembetűnő különbség azonban ugyanilyen nyilvánvaló: a szárnyuk jellegzetességei és a vadászati technikájuk. A sólymok rövid, széles és kerek szárnyakkal rendelkeznek, míg a karvalyok hosszú, karcsú és hegyes szárnyakkal. Ami a vadászatot illeti, a sólymok erőteljes karmaikra támaszkodnak a zsákmány elfogásához, míg a karvalyok a csőrük oldalán lévő egyedi „fogat” vagy bevágást használják.

2. Mocsári hód és pézsmapocok

Bár ezek a rágcsálók feltűnő hasonlóságot mutatnak, határozott különbségek is vannak közöttük. Először is, a pézsmapocok kisebb méretű, súlya 0.59 és 1.99 kiló között van, míg a mocsári hód súlya 4 és 9 kiló között lehet. Másodszor, a farkuk feltűnően különbözik egymástól. A pézsmapocok farka vékony, pikkelyes és lapos az oldalán, míg a mocsári hód farka vastag, lekerekített és durva szőrrel borított. Ezenkívül a mocséri hódok három egyedi tulajdonsággal rendelkeznek: fehér folt van a pofájukon, a hátsó lábuk úszóhártyás, és markáns, élénk narancssárga fogaik vannak.

3. Szalamandra és gyík

Bár a szalamandrák és a gyíkok egyes fajai feltűnő hasonlóságot mutatnak, a legfontosabb különbség a kétéltűek, illetve a hüllők közé való besorolásukban rejlik. A szalamandrák kétéltűek, amelyeknek nincsenek füllyukai vagy karmai, és sima, nedves bőrük van. Ezzel szemben a gyíkok hüllők, testüket durva pikkelyek borítják.


4. Béka és varangy

A békák és a varangyok jelentős különbségeket mutatnak annak ellenére, hogy kétéltűek és sok hasonlóságot mutatnak. A békák jellemzően hosszú lábakkal rendelkeznek, miközben életük jelentős részét vízben vagy víz közelében töltik, ami nedves bőrt eredményez. Ezzel szemben a varangyoknak rövidebb lábuk van, és elsősorban a szárazföldön élnek, ami száraz és göcsörtös bőrt eredményez.

5. Oposszum és posszum

Annak ellenére, hogy az oposszumok és az posszumok hasonló nevűek és erszényesek közé sorolhatók, több szempontból is jelentősen különböznek egymástól. Az oposszumok Észak-Amerikában őshonosak, szürkésbarna bundájuk, fehér ormányuk és csupasz, patkányszerű farkuk van, amely segíti őket az ágakba való kapaszkodásban. Ezzel szemben az posszumok Ausztráliában élnek, és ezüstszürkétől a barnáig, feketéig vagy krémszínűig terjedő színűek. Sötét ormányuk és bolyhos farkuk van.

6. Majom és emberszabású majom

Bár mind a majmok, mind a emberszabásúak a főemlősök családjába tartoznak, számos markáns különbséget mutatnak. A legszembetűnőbb különbség a farkukban van, mivel a legtöbb majomnak van farka, míg az emberszabásúaknak nincs. Emellett fizikai jellemzőik is jelentősen eltérnek egymástól. A emberszabású majmok jóval nagyobbak, mint a közönséges majmok, széles mellkassal, széles vállakkal és hosszú karokkal rendelkeznek.

7. Róka és feketehátú sakál

Bár a róka és a sakál első pillantásra hasonlítanak egymásra, mégis jelentős különbségek vannak közöttük. A róka háromszögletű fülekkel, hegyes és kissé felfelé fordított pofával, viszonylag rövid végtagokkal és hosszú, bolyhos farokkal büszkélkedhet. Ezzel szemben a feketehátú sakál hosszabb testtel, hosszú lábakkal és nagy fülekkel rendelkezik. A legfontosabb különbség azonban a sakál bundáját díszítő fekete nyeregben rejlik, amely a hátán húzódik végig, és a sakál jellegzetes vonása.

 

 

 

 

8. Szöcske és sáska

Szembetűnő hasonlóságuk ellenére ezek a rovarok valójában különböznek egymástól. Fontos tisztázni, hogy a sáskák nem külön faj, hanem a szöcskék egy olyan típusa, amely különleges körülmények között, például a szárazság utáni sűrű növényzetnövekedéskor egyedi tulajdonságokat mutat. Ilyen események során a sáskák színük, viselkedésük és szaporodási szokásaik megváltoznak.

A sáskák hosszú és erős hátsó lábaikról ismertek, amelyek megkönnyítik ikonikusan magas ugrásaikat. Ezzel szemben a sáskák viszonylag rövidebb lábakkal, de hosszabb és erősebb szárnyakkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jelentős távolságokat tegyenek meg repülés közben.

9. Pangolin és Armadillo

Ezeket az állatokat gyakran összetévesztik hasonló testpáncéljuk miatt, de közelebbről megvizsgálva a különbségek nyilvánvalóvá válnak. A pangolinok nagy pikkelyekkel rendelkeznek, amelyek páncéllemezekre hasonlítanak, míg a karvalyok testét bőrszerű lemezek borítják. Ezenkívül a seregélyeknek feltűnően hegyes fülei vannak, míg a pangolinnak kicsi, kerek fülei, vagy akár csak füllyukai, látható fülek nélkül.

10. Alligátor és krokodil

Hosszú evolúciós múltjuk ellenére a krokodilok és az aligátorok határozott különbségeket mutatnak. Az egyik szembetűnő különbség az ormányuk alakja. Az aligátoroknak széles, U alakú ormányuk van, míg a krokodiloknak keskenyebb, V alakú ormányuk. A másik szembetűnő különbség a fogazatuk. Amikor az aligátorok becsukják a szájukat, csak a felső fogaik láthatók, mivel az alsó fogaik a felső állkapocs mélyedéseibe illeszkednek. Ezzel szemben a krokodiloknál a felső és az alsó fogak akkor is láthatóak, amikor a szájuk zárva van, ami jellegzetes „fogas” vigyort eredményez.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?