Belföld, Hírek

Nehéz idők jönnek: eltűnhet a boltokból a hagyma és a krumpli

A hazai kertészetek is nehéz helyzetbe kerültek a magas energiaárak miatt.

 

 

 

A zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozásoknak az időjárási nehézségek miatt az elmúlt években sem volt könnyű dolga, ám a magas energiaárak most termékek eltárolását is megnehezítik.

Kritikus időszak előtt állunk, az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt– nyilatkozta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a Világgazdaságnak.

A szakember elmondása szerint az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezután már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét. A helyzet miatt pedig az sem kizárt, hogy az év végére gyakorlatilag eltűnhetnek a boltok polcairól a hazai gyökérzöldségek.

– A termelők tehát joggal tartanak attól, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre már nem tudják beépíteni az árakba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén– tette hozzá Ledó Ferenc.

forrás: blikk.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?