Hírek

Az idősotthonokból kerül ki a halálos áldozatok fele több európai országban

Egy kutatás szerint jóval nagyobb a gondozottak között a halálozás, mint ezt eddig gondolták. A szakember szerint számos ok vezethetett ide.

 

 

 

 

 




Az idősotthonok lakói különösen veszélyes helyzetben vannak, hiszen a koronavírus-járvány minden második áldozata ilyen otthonokból kerül ki Európa több országában is – derült ki a brit London School of Economics adataiból.

Olasz, spanyol, francia, belga és ír adatokat vizsgáltak a kutatók, így derült ki, hogy sokkal jobban érinti a járvány az idősotthonokat, mint azt korábban gondolták.

Több ország is közölte, hogy súlyos a helyzet az idősotthonokban, többek között Spanyolország és Franciaország hivatalos közléseiből is ez derült ki. Belgium is elismerte, hogy még nem uralják a helyzetet, és a legtöbb otthonban találtak fertőzöttet.

Az öt európai országra kiterjedő vizsgálatból az derült ki, hogy a vírus halálos áldozatainak a fele (42-57 százalék között) az idősotthonokból kerül ki.

Arra is figyelmeztetnek azonban, hogy az adatok még nem pontosak, de a becslések szerint a nagyságrend valóban 50 százalék körül van.

A jelentés egyik szerzője, Adelina Comas-Herrera azt írta, hogy az otthonok különösen nehéz helyzetben vannak, mert a fizikai távolságtartás szinte lehetetlen, ugyanakkor a lakók mind veszélyeztetett csoportba tartoznak, és a személyzet tagjai, akik gondozással foglalkoznak, nincsenek felkészülve egy ilyen helyzetre, nem rendelkeznek orvosi ismeretekkel – írta a The Guardian.

Magyarországon is már több idősotthonban regisztráltak koronavírusos betegeket, és már több halálos áldozat is van.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?