Belföld, Hírek

A magyar felnőttek több mint harmada csak egy hónapig bírná fizetés nélkül

Jelentősen nőtt azok száma is, akik egyáltalán nem tudnak félretenni.

 

 

 

A magyar felnőttek több mint harmada csak egy hónapig tudná fedezni a kiadásait, ha nem jutna fizetéshez, és mindössze 14 százalékuknak van hat hónapra elegendő tartaléka – derült ki a K&H kutatásából.

A pénzintézet felmérése szerint az elmúlt években a magyarországi átlagbérek jelentősen emelkedtek, idén júniusban például a kedvezmények nélküli nettó átlagfizetés megközelítette a 335 ezer forintot. A reprezentatív kutatásból mégis az derült ki, hogy a 30-59 évesek átlagosan 7 hónapra elegendő spórolt pénzzel rendelkeznek.

A válaszadók 36 százaléka fizetés nélkül mindössze 1 hónapig tudná fedezni a kiadásait. A megkérdezettek 23 százaléka 3 hónapot, 14-14 százalékuk pedig 6 hónapot, illetve 1 évet, 5 százalék pedig több mint 2 évig tudna megélni a fizetése nélkül. Az, hogy a fizetések emelkedése ezt nem igazán tükrözi, részben azzal magyarázható, hogy az elmúlt években a többletet sokan beruházásokra, például lakásfelújításra, autóvásárlásra, tartós fogyasztási cikkek beszerzésére fordították.

A kutatás szerint a 30-59 évesek negyede nem tud vagy nem szokott félretenni. Ez jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, amikor 18,4 százalékos volt az arányuk. Ugyanakkor 33 százalékos azoknak az aránya, akik rendszeresen spórolnak és a kérdéses összeget már a hónap elején elkülönítik, 12 százalékuk a hónap végén megmaradó pénzből gyarapítja a tartalékát, míg a megkérdezettek 15 százaléka akkor tesz félre, ha nagyobb összeget kap.

forrás: hvg.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?