Hírek

Mi lehet az oka, hogy Zelenszkij barátibb hangnemre váltott Orbán Viktorral?

Meglepetés keltett, hogy Zelenszkij ukrán elnök a korábbi, éles hangú kirohanásai után telefon hívta fel a magyar kormányfőt. Az enyhébb hangnem és az EU-trojka kijevi látogatása között lehet összefüggés – vélekedett Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója.

 

 

A korábbi, barátinak igazán nem mondható üzengetések után lassan normális kerékvágásba kerülhetnek a magyar–ukrán legfelső szintű kapcsolatok: Zelenszkij ukrán elnök nemrég felhívta a magyar kormányfőt.

Zelenszkij megköszönte Ukrajna szuverenitásának támogatását és az ukránok befogadását a háború alatt, továbbá megállapodtak az együttműködés fejlesztéséről az energiaszektorban. „Hálásak vagyunk Ukrajna tagjelölti státuszának támogatásáért” – írta Zelenszkij, aki ukrajnai látogatásra hívta Orbán Viktort – számolt be a beszélgetésről az ukrán elnök a Twitteren.

Orbán Viktor a telefonbeszélgetés során megerősítette: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és ezt az álláspontot képviseli majd Brüsszelben is – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője.

A telefonbeszélgetés kezdeményezését egyfajta gesztusként értékelte Kosztur András, a XXI. századi Intézet kutatója, aki szerint „nem kizárt, hogy az európai vezetők – Scholz német, Macron francia, Draghi olasz kormányfő – kijevi látogatása hozzájárult ahhoz, hogy Kijev barátságosabb hangnemre váltott.

Időközben például a berlini ukrán nagykövet is elnézést kért Scholztól, amiért „sértett májkolbásznak” nevezte a német kancellárt. Lehet, Kijevet figyelmeztették, hogy a háború ellenére vannak bizonyos keretek, amelyeket tartania illene, főleg, hogy rá van szorulva ezen országok állandó támogatására – vélekedett a szakértő.

Márpedig a magyar kormánnyal is fennállnak vitás kérdések – például a nyelvkérdés –, de a mostani háborús helyzetben ez háttérbe szorult. Ennél fontosabb, hogy együttműködjön a két ország, hiszen Ukrajna számára Magyarország fontos szereplő az ukrán energetikai (gáz- és üzemanyag-) ellátásban, valamint a tengeri blokád fenntartásáig a külkereskedelmét is segítheti a gabonaszállítások útvonalainak biztosításában.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?