Hírek, Internet

Teljesen leállhat a Facebook és az Instagram Európában

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön közölte, megakadályozza a Facebook anyavállalatának, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsák, írja a Politico. Az ír adatvédelmi hatóság szóvivője megerősítette, hogy a határozattervezetet elküldték a többi európai adatvédelmi szabályozó hatóságnak, amelyeknek most egy hónap áll rendelkezésükre, hogy véleményt nyilvánítsanak. A határozat részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni.

 

 

A határozattervezet pontot tehet az amerikai techóriás és az európai adatvédelmi szervezetek között évek óta folyó jogi procedúra végére.

A Meta korábban többször is figyelmeztetett, hogy egy ehhez hasonló döntés számos Európában is elérhető szolgáltatásuk, köztük a Facebook és az Instagram leállítását vonná maga után.

Mindez annak a következménye, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást, az úgynevezett Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield). Ez a transzatlanti adattovábbítási keretrendszer volt a jogalapja a célzott hirdetésekhez kulcsfontosságú adatok régiók közötti megosztásának. A most bejelentett ír határozat a portál szerint nemcsak a Meta vállalatot, de számos egyéb céget is érzékenyen érinthet.

Az EU és az Egyesült Államok egyébként folyamatosan tárgyal egy új adattovábbítási rendelkezésről, amely az olyan vállalatok számára, mint a Meta, az ír végzéstől függetlenül is lehetőséget adna az felhasználók adatainak továbbítására. Brüsszel és Washington márciusban a hírek szerint politikai szinten előzetes megállapodásra jutott, azonban az apróbb részletek terén nem tudtak egyezségre jutni, így a végleges megállapodásra az év vége előtt várhatóan nem kerül sor.

Max Schrems, ügyvéd és adatvédelmi aktivista, aki még 2013-ban nyújtott be először panaszt a Facebook adattovábbításával kapcsolatban, úgy nyilatkozott, az eljárással kapcsolatos ellenvetések miatt sokáig elhúzódhat majd a végrehajtás. Schrems hangsúlyozta, panasza benyújtása óta már kilenc év telt el, így semmiképp nem számít arra, hogy hónapokon belül döntés születne az ír adatvédelmi bizottság határozata nyomán.

Az aktivista álláspontját erősíti, hogy miközben hivatalosan két éve semmisnek tekinthető az EU és az USA közötti egyezmény, a Facebook-felhasználók adatai továbbra is áramlanak az Egyesült Államokba, tette hozzá a TechCrunch.

forrás: 24.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?