Belföld, Hírek

„Túlcsordult az ellátórendszer” – Hamarosan dönteniük kell az orvosoknak, melyik koronavírusos beteg maradhat életben?

Decemberre olyan kétségbeejtő helyzet állhat elő a kórházainkban, hogy az orvosoknak kell dönteniük, melyik koronavírusos beteg maradhat életben, és kire nem jut orvos, intenzív ágy vagy gép.

 

 

 




 

Orbán Viktor mai rádióinterjújában arról beszélt: december 10-ére 30-32 ezer ember fekszik majd kórházban, az egészségügy ezzel elér teljesítőképessége határára. Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője szerint ugyanakkor már most túlcsordult az ellátórendszer.

Védőmaszkot és arcpajzsot viselő egészségügyi dolgozók ellátnak egy beteget a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó intenzív osztályon egy bergamói kórházban /Fotó: MTI/ANSA/EPA/Filippo Venezia

A Medical Online magyar orvosi szakportál beszámolója szerint a rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni, és már nincs tartalék a rendszerben.

Ha betelnek az intenzív osztályok, az orvosok kegyetlen döntések meghozatalára kényszerülnek: azt kell eldönteniük, melyik betegnek adjanak esélyt a túlélésre. Ez lényegében az egészségügy összeomlását jelenti, mint ahogyan azt tavasszal a felkavaró olaszországi kórházi felvételeken is látni lehetett. Ilyenkor a Magyar Orvosi Kamara etikai ajánlásait kell követniük, miszerint azt az életet kell védeni, amelyiknek nagyobb esélye van a túlélésre.

– Az ország három pontján lévő intenzív osztályától azt a választ kaptam, hogy mindegyik telített. Már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene az orvosi kamara ajánlását – fogalmazott Lovas András a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság tegnapi online kongresszusán az orvosi lap szerint.

 

 




 

Az ajánlás értelmében a betegek életéről nem az ápolóknak, kezelőorvosoknak kell dönteniük, ez ugyanis érzelmileg elviselhetetlen terhet róna rájuk. Ehelyett egy háromtagú, független orvoscsoport, egy úgynevezett „triázs” hozza meg a döntést, akik valamennyi beteg állapotát és a betegségük folyamatát figyelemmel kíséri. Nekik kell közölniük a rossz hírt azokkal a betegekkel (illetve hozzátartozóikkal), akiknek a válsághelyzet miatt nem tudnak további megfelelő ellátást biztosítani.

Már a mentők sem győzik kapacitással, annyi az új koronavírus-gyanús eset Magyarországon / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A helyzet aggasztó, mert a fertőzöttek, a halottak és a kórházban ápoltak száma is rohamosan növekszik. Ha most azonnal szigorú lezárásokat rendelne el a kormány, a fertőzés dinamikájából következően akkor is még hetekig emelkedne az új koronavírusos betegek száma. A miniszterelnök azonban nem tett említést arról, hogy jelentős szigorítások lennének napirenden, így egyelőre nem látni, hogyan kerülhetnénk el a kórházi helyzet válságosra fordulását.

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy januárra lesz vakcina. A kormány feltehetően addig szeretné valahogy kibekkelni a helyzetet anélkül, hogy egy esetleges leállás újabb csapást mérne a magyar gazdaságra. Csak reménykedni lehet, hogy valóban meglesz addigra a védőoltás, de addig nagyon kemény két-három hónap vár Magyarországra. Ha az éttermeket, stadionokat, üzleteket nem is zárták be hatóságilag, nagyon fontos, hogy mindenki pontosan betartsa az egyéni védekezés Operatív Törzs által megszabott szabályait: hordjunk maszkot, fertőtlenítsünk, tartsuk a távolságot.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?