Hírek, Internet

Ez most komoly: nyáron lekapcsolhatják a Facebookot és az Instagramot Európában

Ennek oka, hogy az adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta az európai hatóságokat, hogy nem engedi a felhasználói adatok továbbítását Európából az Egyesült Államokba a Facebook-tulajdonos Metának.

 

 

Egy írországi adatvédelmi döntés értelmében nyáron leállhatnak Európában a Facebook és az Instagram szolgáltatásai. A Politico című portál arról ír, hogy az amerikai cég és az európai adatvédelmi szervezetek között évek óta komoly vita van a felhasználói adatok továbbítása miatt. Az ír szabályozó hatóság tervezete a Meta utolsó jogi eszközét támadná meg.

Az Európai Bíróság 2020-ban megsemmisítette a Privacy Shield elnevezésű európai–amerikai adatáramlási egyezményt, mert tartottak az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatától. Az EB határozatában megnehezítette egy másik jogi eszköz használatát is, amelyet a Meta és sok más amerikai cég használ a személyes adatok Egyesült Államokba való továbbítására.

A Meta többször is figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntéssel számos szolgáltatását bezárná Európában, beleértve a Facebookot és az Instagramot is, de a döntés más techcégeket is érint. Az ír DPC szóvivője megerősítette, a határozattervezetet elküldték más európai adatvédelmi szabályozóknak, akiknek most egy hónapjuk van arra, hogy elmondják a véleményüket, de nem tárgyalnak a határozat részleteiről.

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?