Belföld, Hírek

Schmidt Mária visszavezetné az általános hadkötelezettséget, ami a magyar nőkre is vonatkozna

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik fő ideológusa az orosz–ukrán háború kapcsán írt véleménycikket, amelyben nemzeti konzultációval döntené el az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését Magyarországon.

 

 

Az orosz–ukrán helyzetről, a magyar választások eredményéről és az ellenzéket irányító háttérhatalomról szóló véleménycikket publikált a Pesti Srácok felületén Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója. Schmidt szerint az idei parlamenti választásokat azért nyerte meg a Fidesz–KDNP, mert az elmúlt 12 évben a magyarok magabiztosabbá váltak, és az életszínvonaluk is jobb lett. Orbán Viktornak pedig eközben gazdasági és járványügyi válsággal, most pedig a háborúval is meg kellett küzdenie.

Telex szemléje szerint Schmidt Mária a háború kapcsán elismeri ugyan, hogy azt Oroszország indította Ukrajna ellen, de szerinte a most zajló konfliktus az Egyesült Államok háborúja, amelynek feltett szándéka, hogy Európát is hadviselő féllé tegye. Azt írja, hogy az oroszokra kirótt nyugati szankciók elsődleges kárvallottja Európa, de a szankciókkal az USA Vlagyimir Putyin orosz elnököt akarja eltávolítani Oroszország éléről.

Schmidt a magyar ellenzéki politikusok mögött is az Amerika-párti vezetőket sejti, akik „egy hazafias népfront 2.0-t szerveztek Orbán ellen”, de végül a „demokráciaexport bukása miatt szálka maradtunk a nyugat szemében”, és emiatt indították el Magyarország ellen a jogállamisági eljárást is.

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Magyarországon a kormánynak „folytatnia kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját”. Itt emeli ki, hogy szerinte újra be kellene vezetni az általános hadkötelezettséget, amelynek szerinte a nőkre és férfiakra is érvényesnek kell lenni, erről pedig nemzeti konzultációval döntene.

hadkötelezettséget az Alaptörvény a férfi állampolgárokra korlátozza, és kizárólag minősített időszakok esetére írja elő. Újbóli bevezetésére külső fegyveres támadás veszélye vagy annak bekövetkezése esetén, továbbá szövetségi kötelezettség teljesítése érdekében kerülhet sor. Előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, vagy pedig az országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ennek megfelelően a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli. Ezt terjesztené ki Schmidt Mária a nőkre is.

FRISSÍTÉS:

Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával – közölte szerkesztőségünkkel a Honvédelmi Minisztérium.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?