Életmód, Érdekes

Ezért rázunk meg néha másokat, amikor egymáshoz érünk

Az emberi test annyira csodálatos, hogy még az elektromosságot is képesek vagyunk kis mennyiségben egyik tárgyról a másikra vezetni. Kaptál már apró áramütést attól, amikor véletlenül hozzáértél valaki máshoz, vagy megérintettél egy tárgyat? Ha igen, és megfordult már benned a kérdés, hogy mitől lehet ez, akkor itt az alkalom, hogy megválaszoljuk.

 

 

 

5 A testünket alkotó atomok pozitív, negatív és semleges energiával rendelkeznek

1a52cb5f47bc89946d11534901

A világban minden atomokból áll, és ez alól még az emberi test sem kivétel. Testünk egészen pontosan protonokból, elektronokból és neutronokból áll, melyek pozitív, negatív vagy semleges töltéssel rendelkeznek.

Bár ezekből a részecskékből általában minden atomban megegyező mennyiség található, az elektronok hajlamosak egyik helyről a másikra mozogni, például a bútorodról a ruhádra, majd tőled az egyik kollégádra, amikor kezet fogsz vele.

4 A statikus elektromosság a negatív energia kiegyensúlyozatlanságából származik

Elektronok leadasa

Ha felborul az egyensúly az elektronok és a protonok, azaz a negatív és a pozitív energia között, akkor statikus elektromosságnak nevezett hatás keletkezik. Ezt szándékosan is létrehozhatjuk, amikor például a hajunkat egy léggömbhöz dörzsöljük: ekkor feltöltjük magunkat elektronokkal. Amikor azonban egy pozitív töltésű tárgyhoz, például fémtárgyhoz vagy bármilyen vezető testhez közelítünk, apró szikra keletkezhet. Ilyenkor az elektronok hirtelen átjutnak egyik helyről a másikra.

3 Ezek a rázások gyakoribbak hideg, száraz időben

Tavasz es tel

Télen, illetve azokban az országokban, ahol az éghajlat száraz és hideg, könnyebben képződik statikus elektromosság, mivel a párás levegő egy természetes vezető, ami paradox módon bár meggátolja a nagy kisüléseket, például a természetben, ám az aprókat elősegíti, ezért ilyenkor gyakoribb a különféle tárgyakkal vagy más emberekkel történő érintkezés során keletkező kisülés.

2 Egyes anyagok kölcsönadják nekünk elektronjaikat

Statikus pulcsi

A fémek olyan jól vezetik az elektromos áramot, hogy kifejezetten erre a célra használjuk őket. Akadnak azonban olyan dolgok is, melyeknek bár alacsony a vezetőképességük, mégis olyan sok tárgyban, ruhában és bútorban megtalálhatók, hogy elkerülhetetlenül is feltöltenek minket elektronokkal. Ilyen például a poliészter.

1 Tippek az apró áramütések elkerülésére

Tippek tanacsok

Ha téged is bosszantanak ezek az apró rázások és kisülések, akkor íme néhány trükk, amivel elkerülheted, vagy legalábbis minimálisra csökkentheted a kialakulásuk kockázatát:

  • Ne hordj gumitalpú cipőt olyan padlón, ami statikus elektromosságot generál.
  • Hideg vagy száraz időben használj párásítót az otthonodban.
  • Használj 100% pamut ruhákat, hogy elkerült a statikus elektromosság kialakulását.
  • Tartsd jól hidratáltan a bőröd.
  • A lehető leggyakrabban érj hozzá különféle fém tárgyakhoz, hogy a statikus elektromosság kisülés nélkül, kis mennyiségben szabaduljon fel fokozatosan.
  • Vannak speciális “antisztatikus” termékek, amik segíthetnek az otthonod felületeinek tisztításában.

Történt már veled olyan, hogy megráztál valakit, amikor hozzáértél? Esetleg rázott már meg például az autód ajtaja, amikor megpróbáltad kinyitni?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?