Életmód, Érdekes

20 dolog, amit nem szabad csinálni egy repülőn, annak ellenére, hogy az előírások nem tiltják

Napjainkra a repülés lett az egyik legnépszerűbb tömegközlekedési mód, és minden egyes nap emberek tízezrei utaznak repülőgéppel. Még azok is, akik egyébként nem szoktak, tudják, hogy nem lehet folyadékot és éles tárgyakat a fedélzetre vinni, míg például a laptopoknak és külső akkumulátoroknak épp ellenkezőleg: a kézipoggyászban a helyük, és nem a feladandóban. Az alapvető szabályokat gyerekjáték betartani, de mi a helyzet azokkal az íratlan szabályokkal, amiket sok esetben az illem és az etikett határoz meg?

 

 

 

1 Ne egyél meg mindent, csak azért, mert „kifizetted”.

fb9e255da599aedcdda20efaa2

Az ember egyébként is hajlamos többet enni, ha stresszhatás éri, ez pedig egy másik pszichológiai tényező – a repülőjegy magas ára – miatt csak még inkább elfajulhat. Hajlamosak vagyunk mindent megenni, még akkor is, ha már rosszul vagyunk tőle, hiszen elvégre „kifizettük” azt az ételt. Ez azonban nagyon rossz hozzáállás, ami sok kellemetlenséget okozhat egy utazás közben.

Annál is inkább, ugyanis 10 km-es magasságban a nyomásesés következtében, még akkor is támadhat probléma az emésztőrendszerünkkel, ha nem esszük túl magunkat utazás közben.

2 Ne egyél erős illatú ételeket vagy mogyoróvajat.

b21b235c4ba3b82f61bce30ce3

Nem valószínű, hogy valaki van annyira kegyetlen, hogy valami büdös ételbe kezdjen bele a repülőn, pedig elvileg semmi sem akadályozza meg, hogy vegyünk valami ilyet a nagyobb repülők indulási zónájában. Ha mégis szeretnénk magunkkal vinni valami ételt a gépre, válasszunk olyat, ami nem túl erős illatú, ez ugyanis egyeseknek kellemetlen, mások pedig irigykednek rá.

Hasonló a helyzet a mogyoróvajjal és a mogyorót tartalmazó ételekkel, ugyanis ezeknek még a legkisebb mennyisége is súlyos allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny emberekből, és sosem tudhatjuk, hogy ki ül mellettünk pontosan.

3 Ne aludj fel- és leszállás közben.

487bdb5a0f92e700ef1bf3ad1b

Különösen a hosszú és átszállásos utazások legtöbbször nagyon kimerítőek, de még ha hulla fáradtak is vagyunk, akkor is próbáljunk meg ébren maradni, legalább a felszállás közben. Ezzel elkerülhetjük a nyomásesésből keletkező problémákat, amik főleg le- és felszállás közben fordulnak elő.


4 Jól fontold meg a korhatáros filmeket.

40f1bf53beaa01df7683dae58d

Meglehet persze, hogy a mi életkorunk már bőven túl van minden filmes korhatáron, de sosem tudhatjuk, hogy ülnek-e gyerekek a közelünkben. Így ha korhatáros filmet szeretnénk nézni utazás közben, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy nem ülnek-e a környékünkön olyan gyermekek, idős emberek, vagy például apácák, akik számára kellemetlen lehet egy véres akciófilm vagy mondjuk az erotika.

5 Sose húzd fel az ablak árnyékolóját a szomszéd jóváhagyása nélkül. (vagy ha alszik)

6a1f3554a383d3557c83ba05f6

Azok a szerencsések, akik ablak mellé ülnek, sokszor hajlamosak azt hinni, hogy az ablak csak az övék. Sokakat egyáltalán nem érdekel, hogy az ablakon besütő napfény esetleg zavarhatja a mellettük ülő embereket.

Ha nem akarsz ebből kellemetlen helyzetet vagy konfliktust, akkor mindig kérdezd meg a melletted ülő embert, hogy nem zavarja-e esetleg, ha felhúzod az árnyékolót.

6 Nem jó, ha végig üljük az utazást.

4c712655e7b4d2aba3958f8424

Az ablak mellett ülő emberek sokszor kényelmetlenül érzik magukat, ha fel kell állítaniuk a mellettük ülő időseket vagy gyermekes házaspárt, csak azért, hogy sétáljanak egyet vagy vécére menjenek. Nincs azonban ezen mit szégyellni, sőt: repülés közben igenis ajánlatos sétálni kicsit, különben problémák támadhatnak a végtagok vérkeringésével, ami hátfájdalmakat és fejfájást is okozhat.


7 Sose utazz kényelmetlen ruhában és szűk cipőben.

3716d353038cbcaeecae1568aa

A kényelmes ruhák és cipők a kényelem kulcsai egy hosszú repülőút során. Szűk farmernadrágban, feszes övvel és zárt, kényelmetlen cipőben egy valódi pokollá válhat a repülés. A legjobb, ha olyan ruházatot választunk, ami nem korlátozza a mozgásunkat. Fontos arra is felkészülni, hogy esetenként akár meglepően hűvös is lehet egy repülőn.

8 Ne fogdossunk össze mindent.

3e613d5c73a6cdc8137f2d62ba

Persze ez valamilyen szinten elkerülhetetlen, hiszen hozzá kell érnünk az övhöz, a karfához, vagy a vécéajtó kilincséhez és a vécé lehúzó gombjához, azonban érdemes minimalizálni a baktériummal szennyezett területekkel történő érintkezést. Szakemberek szerint célszerű ablak melletti ülést választani, mivel a folyosó mellettiek a legpiszkosabbak, főleg a mellettük elhaladó emberek miatt.

Egy repülőgépen soha ne érjünk a kezünkkel a szemünkhöz vagy a szánkhoz, ahogy az ételünket sem tanácsos puszta kézzel megfogni.

9 Ne tegyünk ételt a lehajtható asztalra.

a9b9b45a12894d2c39365a71d7

A Travelmath tanulmánya szerint egy repülőgép lehajtható asztalán több baktérium található, mint a WC-öblítő gombon. A takarító személyzetnek egyszerűen nincs idejük minden egyes asztalt egyenként lehajtani és fertőtleníteni utazás előtt, ezért ezek a területek az egyik legpiszkosabb részek a gépen. Soha ne együnk meg olyan ételt, ami valamilyen módon hozzáért a lehajtható asztal felületéhez.

10 Ne kérjük arra a szülőket, hogy nyugtassák meg a gyermeküket.

6a06a55ddc86b8358b9b870d4d

10-ből 9 szülő biztos, hogy minden erejéből azon van, hogy megnyugtassa a síró gyermekét, ez azonban nem mindig olyan egyszerű, pláne nem egy hangos és félelmetes repülőn. Célszerű kellő megértéssel kezelni az ilyen szülők problémáit, akiknek a panaszkodásunk sem lesz segítség a gyermek megnyugtatásában.

Ha szeretnénk, hogy a hisztéria minél hamarabb véget érjen, akkor épp ellenkezőleg: próbáljunk meg segíteni valahogy a szülőnek és a kisbabának.

11 Ne állj fel azonnal, amint a gép földet ért.

66ee315c6e9f09c43d314ee7e5

Bár ezt kivételesen a személyzet is mindig elmondja leszállás előtt, ennek ellenére mégis vannak olyanok, akik úgy érzik, hogy a legjobb, ha azonnal felállnak és a csomagjaikkal matatnak, amint a gép kerekei megérintették a földet. Nem, az ilyen hozzáállás nem fogja meggyorsítani a leszállást, sőt: csak lassítják egymást a tolongó és türelmetlen emberek.

12 Ne tapsolj, amikor leszállt a gép.

b9ea785be0aa02e40e50ff563e

Néhány pilóta elismerte, hogy meglepően kellemetlen számukra a taps. Volt, aki úgy nyilatkozott: „A szupermarketben sem tapsolod meg a pénztárost, amikor sikerül lehúznia a vonalkódot.” Mások azt vallják, hogy az utasok tapsából kb. semmi nem hallatszik be a pilótafülkébe, mert azok nagyon jó hangszigetelésűek.

A leszállás utáni taps tehát több szempontból is felesleges és értelmetlen, ráadásul sokszor még a mellettünk ülő embereket is zavarjuk vele.

13 Mindig legyen nálunk toll.

ba5050501b993d8cd2580c067f

Sokszor adódik úgy, hogy ki kell tölteni valamilyen űrlapot vagy egyéb dokumentumot. Ha másért nem, az ilyen esetek végett praktikus, ha mindig van nálunk egy toll. Így nem kell másoktól kölcsönkérnünk, vagy megfognunk azt a tollat, amit előttünk már 50 ember összefogdosott.

14 Ne kapcsold ki a szellőzést az ülés felett.

5d55ca58578a4d8f39ad2ef48f

Meglehet persze, hogy a hideg levegő miatt fázni kezdünk, ám ilyen estben praktikusabb inkább, ha magunkra húzunk egy pulóvert, mintsem blokkolni a szellőzést. A levegőáramlás rendkívül hasznos, ez ugyanis segít távol tartani a közelünkből a mikrobákat és baktériumokat. Egyébként a kifutópályán állva mindig erőteljesebben jön a levegő, repülés közben már nem lesz ilyen kellemetlen.

15 Mindig figyeljünk oda a csomagjainkra.

cf9b685e3a96c409ab7c656806

Előfordul, hogy az utasok bénán pakolják be a kézipoggyászukat a tárolóba, ami miatt a többi utasnak kell szívnia, vagy a légiutas-kísérők nem tudják rendesen lecsukni azok fedelét. Hasonlóan problémás tud lenni, amikor valaki például szatyorban hoz magával valamit, és kiesik, elgurul annak tartalma. Mindig figyeljünk oda a csomagjainkra.

Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy a légiutas-kísérők nem arra vannak, hogy feltegyék a nehéz poggyászunkat a tárolóba, ők nem rakodómunkások, és a súlyemelés sem tartozik a munkahelyi feladataik közé.

16 Ne zavarjuk feleslegesen a légiutas-kísérőket.

b20e905b3ea8dcd3e2ab41d19b

Sok légiutas-kísérő elismerte, hogy a munkájuk legkellemetlenebb részét az utasok hülye kérdései jelentik. Ezek közül is a legrosszabb, a „hol vagyunk most?” kérdés. A légiutas-kísérők a kabin kényelméért és biztonságáért felelnek, nem pedig GPS-ek, amik folyamatosan nyomon követik a gép mozgását. Ők munka közben még csak annyit sem látnak, a repülési pozícióból, mint az utasok az ablakon kinézve. Ha tehát lehet, ne zavarjuk őket munka közben idióta és felesleges kérdésekkel.

17 Ne foglalj el két karfát, ha nem középen ülsz.

Repulogep karfa

A középen ülő utasnak épp elég kellemetlen, hogy jobbról és balról is ül mellettük valaki, és nem tudnak olyan kényelmesen elhelyezkedni vagy mozogni. Ne nehezítsük meg a dolgukat azzal, hogy még az egyik karfájukat is ellopjuk tőlük. Az ablak, illetve a folyosó mellett ülő embernek is könnyebb egy karfán elhelyezkedni, ezért ezt az íratlan szabályt főként az illem és a logika diktálja.

 

 

 

 

18 Ne adj borravalót a légiutas-kísérőknek.

73e532503d8a7b111f12574466

Számos légitársaságnál az utaskísérőknek tilos pénzt elfogadniuk az utasoktól, bár van, ahol nem ilyen szigorúak a szabályzatok. Ha a légiutas-kísérő kijelenti, hogy nem fogadhat el borravalót, akkor ne kezdd el ráerőltetni, ezért ugyanis akár ki is rúghatják őt az állásából.

19 Soha ne döntsd hátra az ülésedet figyelmeztetés nélkül.

Repulogep szek

A székek hátradöntése a mai napig nagy vita tárgyát képzik. Egyesek szerint erről mindig figyelmeztetni kell a mögöttünk ülőt, mások szerint a szék háttámlájának állításának a joga minden utast megilleti, másoktól függetlenül.

Ettől függetlenül érdemes tájékozódnunk, mielőtt hátradöntjük a széket, és megnézni, hogy nem-e okozunk ezzel fájdalmat vagy kellemetlenséget a mögöttünk utazó embereknek.

20 Ne kérd meg a légiutas-kísérőket, hogy csináljanak melegebbet a gépen.

a303ab5bfcab71fe5d6d1552d2

Fel kell készülni rá, hogy a repülőn hideg van. Ha olyan hülye vagy, hogy fürdőruhában jössz haza a görögországi nyaralásról, akkor ne a repülőgép hőmérsékletét hibáztasd, hanem inkább vegyél fel magadra valamit. Nem árt tudni egyébként, hogy jó okkal van hűvös a repülőkön: minél hidegebb van ugyanis, annál kisebb a valószínűsége, hogy valamelyik utas rosszul lesz az út során.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?