Hírek, Külföld

Biden súlyos üzenete Putyinnak: a harmadik világháború árán is megvédjük a NATO területét!

Minden egyes négyzetcentiméterért megharcolnak, ha kell – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke.

 

 

Az Egyesült Államok elnöke kijelentette: az USA megvédi szövetségeseit, ha a NATO területét támadás éri, az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikkelye szerint Amerika hadba lép szövetségesei oldalán még akkor is, ha az a harmadik világháborút jelenti – közölte tegnap este Joe Biden.

A Bloomberg tudósítása szerint az államfő azt mondta:

Ha lépnek, válaszolunk – az pedig a harmadik világháború lesz. De nekünk szent kötelességünk megvédeni a NATO területét!

Biden ugyanakkor azt is hozzátette: Amerika nem támogatja az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna NATO általi létrehozását – mint ismeretes, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő többször erre kérte a szövetséget, és csalódottságát is kifejezte a nemleges válasz miatt -, mondván: hiba lenne ezzel kockáztatni a közvetlen összetűzést az oroszokkal, márpedig – így Biden – a légtérzár azt jelentené, hogy elképzelhető: az azt megsértő orosz gépekre is tüzet kellene nyitniuk.

Biden hozzátette: a harmadik világháborút nem Ukrajnáért vívják meg, vagyis az USA nem kerül konfliktusba keleti szomszédunkban dúló harcok miatt Vlagyimir Putyin országával.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?