Érdekes, Hírek

PIROS RIASZTÁST ADOTT KI AZ ANDROID: EZ MINDEN FELHASZNÁLÓT ÉRINT

Jó, ha erre mihamarabb ránézel. Ezzel elkerülheted, hogy csalás áldozatává válj.

 

 

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a kiberbűnözők újabb telefon-tulajdonosokat vettek célba: ezúttal az Android-os készülékkel rendelkezőket támadnak.

Azonban most az operációs rendszert fejlesztők egy új figyelmeztetést adtak ki a felhasználóknak, amelyet célszerű nem figyelmen kívül hagyni. Az ezeket a népszerű eszközöket sújtó legújabb fenyegetés egy rosszindulatú szöveges üzenet formájában érkezik, amelyre, ha rákattintasz egy XLoader (kódnevén MoqHao) kártevőt telepít, amely képes a személyes adatok eltulajdonítására.

A legújabb problémát, amelyet a McAfee biztonsági szakértői észleltek. A helyzetet tovább rontja, hogy korlátozott felhasználói beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy ez a vírus telepítse magát az eszközökre. Az XLoader valójában nem jelent új fenyegetést, de a múltban Android-tulajdonosokra volt szükség, hogy telepítsenek és indítsanak el egy, a hibával ellátott alkalmazást.

Ám ez most megváltozott: a kiberbűnözők egyszerűen hamis szöveges üzeneteket küldenek, amikre kattintva a felhasználó tudta nélkül letöltődnek és futtatják a vírust.

A MoqHao megköveteli, hogy a felhasználók telepítsék és elindítsák az alkalmazást, hogy elérjék a kívánt hatást, de ez az új változat nem igényel végrehajtást

– magyarázta a McAfee munkatársa, Dexter Shin.

Egy másik trükk, amit a tolvajok alkalmaznak, hogy az Android-felhasználókat hamis Chrome felugró ablakokon keresztül veszik rá veszélyes engedélyek elfogadására. Ha becsapják őket, ez lehetővé teszi, hogy a letöltött alkalmazás a háttérben fusson, és adatokat, köztük felhasználóneveket és jelszavakat szerezzen meg.

Ez egyértelműen aggasztó, különösen azért, mert egy ártalmatlannak tűnő szövegre való kattintással azonnal a hackerek kezébe kerülhet a telefonod irányítása. Szerencsére úgy tűnik, hogy a Google egy lépéssel a bűnözők előtt jár, ugyanis a fejlesztésüknek köszönhetően védelmet kínálnak a legújabb fenyegetés ellen is. A felhasználóknak csak azt kell ellenőrizniük, hogy a Play Protect aktiválva van-e az eszközükön.

A Play Protect ellenőrzése:

  • Nyisd meg a Google Play Áruház alkalmazást,
  • A jobb felső sarokban kattints a profil ikonra,
  • Érintse meg a Beállítások elemet,
  • Koppints a Play Protectre,
  • Kapcsolja be vagy ki az Alkalmazások keresését a Play Protect segítségével.

Fontos: A Google Play Protect alapértelmezés szerint be van kapcsolva, de kikapcsolhatod. Eszközöd biztonsága érdekében viszont érdemes mindig bekapcsolva tartani a Google Play Protect szolgáltatást – figyelmeztet a Mirror.
forrás: ripost.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?