Hírek, Külföld

Rendkívüli állapot Ukrajnában

Rendkívüli állapotot rendelnek el Ukrajnában.

 

 

Rendkívüli állapotot rendelnek el Ukrajnában – írja a BBC Az ország nemzetbiztonsági bizottsági ülésén meghozták a döntést: elrendelték a rendkívüli állapotot. A bizottság vezetője, Olekszij Danyilov bejelentette, a rendkívüli állapot az összes ukrán régióra érvényes lesz, kivéve Donyeck és Luhanszk, amely régiókban már 2014 óta ez van érvényben. Danyilov elmondta, hogy a rendkívüli állapot 30 napig tart majd, ám azt még el kell fogadnia az ukrán parlamentnek.

Tehát mostantól:

  • fokozzák a közrend védelmét,
  • korlátozzák a közlekedést
  • fokozzák a forgalmi ellenőrzéseket
  • fokozzák az emberek és az okmányok ellenőrzését
  • a helyi hatóságok dönthetnek kijárási tilalom elrendeléséről
  • különleges be- és kilépési rend, a szabad mozgás korlátozása;
  • a járművek mozgásának és ellenőrzésének korlátozása;
  • gyűlések, ,utcai felvonulások , tüntetések, sport és egyéb nyilvános rendezvények megtartásának tilalmát is jelenti;
  • sztrájktilalom lesz

Azt is elmagyarázta, hogy az intézkedések mértéke területfüggő, tehát a Belarusszal és az Oroszországgal közös határokon szigorúbbak lesznek.

Hozzátette: bármikor elrendelhetik a hadiállapotot, de egyelőre nem látják szükségét.

Putyin mai üzenete

Oroszország kész a nyílt és becsületes párbeszédre a nemzetközi ügyekben, mindemellett az állam legfontosabb feladata a védelmi képesség biztosítása marad – jelentette ki Vlagyimir Putyin a haza védelmezőjének napja elnevezésű ünnep alkalmából szerdán elmondott köszöntőjében.

Putyin szerint az orosz fegyveres erők megbízhatóan szavatolják a nemzetbiztonságot és az ország fejlődését. Az Oroszországgal szembeni kihívások közül a fegyverzetellenőrzési rendszer megingatását és a NATO katonai aktivitását nevezte meg. Kiemelte, hogy Oroszország az elmúlt évek során sokat tett fegyveres erőinek korszerűsítéséért, amelyek mozgékonyabbakká váltak, Szíriában pedig harci tapasztalatra tettek szert.

„Olyan fegyvereket helyeztünk hadrendbe, amelyeknek nincs párjuk a világon. Folytatjuk a perspektivikus fegyverrendszerek fejlesztését, beleértve a hiperszonikus és az új fizikai elveken alapuló fegyverrendszereket, valamint kiterjesztjük a fejlett digitális technológiák és a mesterséges intelligencia elemeinek alkalmazását” – mondta az államfő, aki szerint a jövő fegyverei a sokszorosára növelik az orosz fegyveres erők harci potenciálját.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?