Hírek, Külföld

„Ez fájni fog Oroszországnak, nagyon fog fájni” – Döntöttek a szankciókról az EU-miniszterek

Hosszas tárgyalás után végül jóváhagyták az Európai Unió (EU) tagállamainak külügyminiszterei azt a szankciós listát, amellyel Oroszország Ukrajna elleni akciójára reagálnak. A szankciókkal egy feketelistát is létre hoztak, de Putyin orosz elnök nincs köztük.

 

 

A szankciós csomagot Josep Borrell, az EU külügyi képviselője jelentette be hangzatosan:

„Ez fájni fog Oroszországnak, nagyon fog fájni” – mondta.

A csomagban:

  • vagyonbefagyasztással, beutazási tilalommal sújtják az orosz Duma 351 képviselőjét, akik korábban megszavazták a szakadár területek függetlenségének elismerését,
  • de feketelistára helyeztek olyan 27 személyt is, akik fenyegetést jelentenek Ukrajna területi integritására, közöttük 11 katonai parancsnokot, illetve azokat az orosz bankokat, amelyek részt vállaltak Donyeck és Luhanszk megyék finanszírozásában.

Az EU-s miniszterek emellett korlátozzák az orosz állam és az orosz kormány hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz, illetve felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat a két donyecki régió és az EU között – írja a HVG.

– Attól tartunk, azt hisszük, ez a történet még nem ért véget – jelentette ki Josep Borrell, utalva arra, hogy újabb büntetőintézkedéseket is kilátásba helyeztek. Megerősítették, hogy a létrehozott listán Vlagyimir Putyin orosz elnök nincs rajta.

A döntést azzal indokolták, hogy csak egyhangú szavazással tudták volna ezt a lépést megtenni, csakhogy ezt Magyarország támogatása nélkül nem tehették.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?