Belföld, Hírek

Így reagált Rusvai Miklós Bill Gates világjárványjóslatára

Bill Gates szerint a Covid-19 után egy újabb világjárványra számíthatunk, ami viszont a koronavírus-családtól eltérő kórokozótól származik majd. A napi sajtó Gates szavait dermesztő jóslatnak nevezte, ugyanakkor Rusvai doktor mindenkit nyugalomra int. 

 

 

„Nem kell pánikolni, nincs semmi, ami ezt bizonyítaná! Ennyi erővel azt is mondhatjuk, biztos, hogy lesz háború, de hogy mikor, melyik ország és kivel háborúzik, azt nem tudjuk. Vannak olyan jelöltek és forró pontok, ahol nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb háborúznak majd, de semmi nem garantálja, hogy ez valóban bekövetkezik. Ilyen értelemben ez egy biztosan bekövetkező jóslat” – nyugtat meg mindenkit hasonlatával a virológus.

„Semmi olyan nincs, ami egyelőre gyanúba fogható”

Rusvai Miklós professzor szerint nem kizárható, hogy lesz majd egy újabb világjárvány, hiszen az emberiség történetében mindig is voltak járványok, de jelenleg nem ismert olyan vírus, ami miatt aggódnunk kellene. „Nagy valószínűséggel ezután is lesznek majd járványok. Az a fontos, hogy fel tudjuk venni ellenük a harcot! Abban bízunk, hogy képesek leszünk ezeket leküzdeni. Ezért kell ezen a területen is folytatni a technikai fejlesztéseket és egyre nagyobb nemzetközi együttműködést és egyre nagyobb erőfeszítéseket tenni a vakcinák kidolgozására” – mondja Rusvai Miklós.

Gates szerint a világnak fejlődnie kellene a vakcinák kifejlesztése és terjesztése terén. „Legközelebb meg kellene próbálnunk, hogy két év helyett inkább hat hónap legyen az új vakcina kifejlesztése és előállítása!” – fogalmaz a milliárdos.

Rusvai doktor szerint erre minden esély megvan. „Ez technológiailag könnyen elérhető. A probléma  az, hogy a vakcinaellenes mozgalom ezúttal is azt harsogta, hogy ilyen gyorsan nem lehet vakcinát kifejleszteni. Azzal érveltek, hogy, egy ilyen vakcina nem biztonságos, mert nem tudjuk a hosszú távú hatásait. Ez a továbbiakban még inkább így lesz, hiszen a vakcinák kidolgozásának időtartama technológiailag egyre rövidebb lesz, és ez ellen az emberek tiltakoznak majd, mert nem tartják biztonságosnak.”

Vajon mi lehet erre a megoldás? Mivel lehetne meggyőzni az embereket az mRNS vakcinák és a vakcina kidolgozási technológiák hatékonyságáról és biztonságáról? – tette fel a Ripost a kérdést a virológusnak.

„Egyre több vakcinát kell készíteni ezekkel az új technológiákkal, és ha bebizonyosodik más betegségek esetében, hogy hatékony és nincsenek káros mellékhatásai, akkor legyen mRNS vakcina olyan betegségek ellen is, amelyekre rendszeresen oltják az embereket, például influenzára vagy mumpszra” – vélekedik Rusvai professzor. Hozzáteszi: „Ez a technológia fejlődik és terjed, így egyre több ember győződhet meg arról, hogy nem veszélyes. Például sok szülő azért nem akarja beoltatni a gyerekét egy új vakcinával, mivel a régi már bevált. Alternatívaként fel kellene kínálni az új vakcinákat és akkor egyre jobban ki lehetne fogni a szelet az oltásellenesek vitorlájából” – tanácsolja dr. Rusvai Miklós.

forrás: ripost.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?