Belföld, Hírek

„Bírom, mert bírnom kell” – Csornán alig maradt egészséges háziorvos, veszélybe került a betegellátás

A Csornán történő emberek alapellátása került veszélybe, azonban ha csak a háziorvosokon múlik, a végsőkig kitartanak.

 

 

 

 


Névtelen hősök fehér köpenyben, akik közül számtalan személyt fel lehetne sorolni miért tartozunk nekik hálával a jelenlegi helyzetben, és miért képzik az ország egyik legfontosabb tartóoszlopát. Noha a koronavírus miatt kerül reflektorfénybe hazai egészségügy, és ezáltal a háziorvosok is, a települések többségén ezen kívül is számos teendő akad, ami megköveteli az alapellátás gördülékenységét.

Csornán ezek az alapok inogtak meg akkor, amikor a településen több orvos is elkapta a járványt, egyikük pedig hosszú éveket az emberek szolgálatában töltve sajnálatos módon elhunyt, így jelenleg csupán két egészséges háziorvos láthatja el feladatait.

Egyikük, Dr. Balázs Mihály, a háziorvosi kollegiális rendszer területi vezetője, Bágyogszovát háziorvosa szintén besegít a csornai ellátásba, mint a Kisalföldnek adott nyilatkozatában mondja:

A betegek ellátása nem kerülhet veszélybe és térdre rogyva is, de tesszük a dolgunkat. A betegeknek nyilván nehézséget jelent, hogy nem a megszokott orvossal és esetleg nem is a megszokott rendelőben találkoznak. Ám alapvetően minden beteget megvizsgálunk, mindenki találkozhat orvossal, akinek a helyzete, betegsége, állapota ezt indokolja – festette le a jelenlegi helyzetet, és azt is elárulta, hogy a vírussal küzdő kollégái az otthonról elvégezhető feladatokat ellátja, ezzel segítve a munkát.

A cikk nyomán kiderül az is, hogy az orvosok a közösségi felületeket is igyekeznek kihasználni a lakosok tájékoztatására, és kérik őket, csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak a rendelőbe. Dr. Balázs Mihály megjegyezte azt is, hogy az orvosok közötti összefogás példátlan méretekben könnyíti a munkát, hiszen ha egyikük kiesik, a lehetőségekhez mérten egy másik érkezik a helyettesítésére a környékről.

Hasonló értékrendek alapján fogalmazta meg mondandóját Csorna egyetlen helyileg illetékes, egészséges háziorvosa, dr. Pődör István is, aki a már említett, nemrég elhunyt Dr. Gelencsér Gyula körzetét is viszi:

„Bírom, mert bírnom kell. Telefonon keresztül beszélünk elsősorban a betegeinkkel, ha úgy látom, hogy indokolt a személyes vizsgálat is, akkor időpontot egyeztetünk. A többség elfogadja, hogy most ez a helyzet, de persze akadnak elégedetlenkedők is.”

A jelenlegi szabályzás alapján ha egy orvos vagy doktor elkapja a vírust, mintegy 21 napig nem állhat ismét praxisba, ami bár soknak tűnik, a korábbiakhoz képest előrelépésnek mondható.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?