Belföld, Hírek

Szlávik János elárulta, mikor lehet vége a járványnak – videó

Szlávik János elárulta, hogy számításai szerint mikor lehet vége a járványhelyzetnek.

 

 

Szlávik János a Mokka vendége volt hétfő reggel, az interjú során pedig arról beszélt, mikor lehet vége a koronavírus-járványnak. Az infektológus abban bízik, hogy a az ötödik hullám csúcsán járva, már csökken majd a fertőzöttek száma. Állítása szerint hiába vagyunk túl ennek a hullámnak a csúcsán, a számok csak lassan csökkennek. Ez amiatt van, mert, a kórházi kezelésre szoruló betegek több hetet töltenek el ott, ezért más betegek, az intenzíven lévők és a halálozások száma kisebb mértékben csökken. „Az egészségügyet tekintve nem csökken a nyomás” – jelentette ki.

Elárulta többek között azt is, hogy nagyon sok idős beteg fekszik a kórházakban, de az elején még nem a koronavírus miatt, bár már hordozzák a vírust. Ez annyit jelent, hogy más panaszokkal, más betegségekkel kerülnek a kórházba, de mivel pozitív a koronavírustesztjük, a covid-osztályokra helyezik őket még akkor is, ha nem a vírus okozza az egészségügyi problémáikat. Megemlítette, hogy a fertőzöttek közül csak néhány százalék fekszik kórházakban „a koronavírus okozta, klasszikus tüdőgyulladással”.

Szávik János állítása szerint az intenzív osztályokon ápolt betegek döntő többsége oltatlan. Hozátette: az omikronnal szemben megfelelő védettséggel rendelkeznek azok, akiknek három oltásuk van. Kiemelte: csak az oltatlanok produkálnak súlyos tüneteket, amennyiben elkapják a vírust. Az adatok szerint Magyarországon a covid-fertőzések 90 százalékát ma már az omikron variáns okozza. Elmondta, hogy az úgynevezett „lopakodó” omikron is jelen van az országban, de ettől nem kell tartani, mert csak egy alvariáns, amelyekből a delta terjedésekor is jó néhány jelen volt.

Megállapításai szerint az ötödik hullám lecsengőben van, így talán az első oltást már késő felvenni. Ugyanakkor azt is hozzátette: nincs feleslegesen felvett védőoltás. Mint mondta, „mindenképpen megéri beadatni, hiszen nem tudjuk, mi jön később, távolabbra is kell gondolni, egy esetleges nyár, vagy őszi hullám is lehet”. Szerinte aggasztó, hogy nem akar növekedni az első oltást felvevők száma. Az akcióhetek során sok embert sikerült beoltani, de nem eleget a mostani, 60-65 százalékos átoltottság fenntartásához.

Az adásrészlet itt tekinthető meg:

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?