Belföld, Hírek

Orbán Viktor: hamarosan érkezik

A nyugdíjasok az év első hónapjaiban két címen is pluszpénzhez jutnak. Az 5 %-os nyugdíjemelést már a mostani kifizetéskor, január 12. körül kézhez kapják

 

 

Az idősek juttatása emelkedett az év elején: a nyugdíjasok ezúttal öt százalékkal nagyobb havi összegre számíthatnak. Emellett a 13. havi plusznyugdíjat, ami már az emelt juttatás lesz, a következő havi kifizetéskor, február közepén, a rendes nyugdíjjal együtt írják jóvá a számlákon, illetve adja át a pénzespostás.

Az államkincstár február közepén folyósítja a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felel majd meg – közölte Tállai András államtitkár, igy ezekkel az összegekkel mindenképpen számolhat idén a két és fél millió, nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy.

Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán is beharangozta ezeket a járandóságokat, igaz, fordított sorrendben, hiszen először jön az emelt nyugdíj, majd február közepén a 13. havi pénz.

Mint korábban megírtuk, a kormány 2020 elején határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna és évente egy plusz heti nyugdíjjal toldotta volna meg az aktuális kifizetéseket.

A kormány kommunikációja szerint a gazdaság teljesítménye most lehetővé teszi az előrehozott juttatást, az ellenzék szerint viszont mindez abból a gigahitelből valósul meg, amit tavaly év végén vett fel az államháztartás.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?