Belföld, Hírek

OGYÉI-főigazgató: 90 százalék feletti hatékonyságú az orosz vakcina

90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1-en. Szentiványi Mátyás hozzátette, hogy az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Az orosz vakcinának – amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak -, csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható – közölte.

 

 


Beszélt arról is, hogy a Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött. Ennek során az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát.

Az OGYÉI főigazgatója azt is elmondta, hogy a közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat.

Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat – tette hozzá.

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az OGYÉI már a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Meggyőződtek arról, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes gyártani. Hozzátette, hogy a Sinopharm vakcina hatásmechanizmusa hasonló, mint a Magyarországon régóta használt influenza elleni oltásnak.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?