Belföld, Hírek

Időjárás: Vörös riasztást adtak ki -járhatatlan utak, ónos eső, havazás több megyében – ne induljon útnak!

Karácsony második napján sokan indulnak rokonlátogatóba autóval, akár hosszabb távolságokra is. Ma az ország egyes részein a vezetés fokozott óvatosságot igényel, sőt, a Katasztrófavédelem azt kéri, bizonyos területeken azt kéri, inkább ne is induljunk útnak. Ónos eső veszélye miatt ugyanis több déli megyében a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban.

 

 

Az OMSZ veszélyjelzése szerint előbb Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád, majd nem sokkal később Békés megyében adtak ki harmadfokú (piros) riasztást, ezeken a területeken a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső várható.

Emellett Baranya és Békés megyében másodfokú, többfelé elsőfokú riasztások vannak érvényben. A vasárnapra kiadott veszélyjelzés szerint elsőfokú riasztást – Nógrád és öt északnyugati megye kivételével – az egész országban kiadhatnak a következő órákban, többek között Budapesten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan – legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön – 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat.

 

 

Délutánra átmenetileg csendesedhet a csapadék majd estétől, éjszakától egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna vasárnap éjjel fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

Kitértek arra is, hogy a Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően maximum 3, Zala megyében és környezetében akár 5 centimétert is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közben közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak. Piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Ajánlott a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazásának használata, ez ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

 

Az Utinform azt írja vasárnap kora reggel:

„Ónos eső esik Csongrád-Csanád megye egész területén, Bács-Kiskun megye északi részén, valamin Paks, és Dunaújváros térségében, továbbá az M7-es autópálya eszteregnyei és fonyódi szakaszán. Zala, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében havazik, elvétve havas eső esik. Mérnökségeink már gondoskodtak a preventív síkosságmentesítésről az érintett területeken, melyet jelenleg is folyamatosan végeznek, de ezeket a beavatkozásokat nehezítheti az ónos eső sajátossága, hogy a kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat le tudja mosni a burkolatról. Ha tehetik, az ónos eső elálltáig ne induljanak útnak! Amennyiben halaszthatatlan utazásuk van, előtte mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról!”

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Az intenzívebb havazással érintett területeken is érdemes lesz fokozott óvatossággal és a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekednie az autósoknak, mert folyamatos havazás mellett míg egy-egy munkagép megteszi a fordulókörét, addig a jelentős csapadékutánpótlás miatt újra téliesebbek lehetnek időszakosan az útviszonyok – hívta fel a figyelmet a közútkezelő.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?