Belföld

Elhalaszthatják a jövő évi választásokat a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt?

Döbrentey Dánielt, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet munkatársát arról kérdeztük, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával elhalaszthatja-e a kormány a jövő tavaszi választásokat.

 

 

Meghosszabbítaná 2022 májusának végéig a veszélyhelyzetet a kormány. Milyen hatással lesz ez a lépés a tavaszi országgyűlési választásokra és az azt megelőző kampányra?

— Attól függ, milyen veszélyhelyzeti rendeleteket vezetnek majd be. Hatályban marad a közérdekű adatok megismerhetőségének nehezítése, a válaszadási határidő akár 90 nap is lehet. Ha az állam teljesen hallgat hónapokon keresztül egy-egy kérdésről, akkor azt nagyon nehéz behozni a kampányba. Emellett helyi népszavazásokat továbbra sem lehet tartani, ami elég ellentmondásos, hiszen az országos népszavazások esetében feloldották ezt a tilalmat. Probléma lehet még, hogy általános gyülekezési tilalmat rendelhet el a kormány, ami nemcsak a tüntetéseket, de a pultoknál lévő aláírásgyűjtést és jelölti utcafórumokat is érintené.

Milyen szankciókra számíthatna egy politikus, ha ezt megszegi?

— Megtiltott gyűlés szervezője büntetőjogi szankciókra számíthat, a résztvevő pedig szabálysértést követ el. Ilyenkor pénzbüntetést szoktak kiszabni, ami a szervezők esetében magasabb összeget jelent. Egyelőre ilyen tiltásról nem beszélhetünk, de a lehetősége, veszélye fennáll.

Benne van a pakliban, hogy a választást is elnapolják?

— A törvény indoklásában leírják, hogy az Alaptörvényben rögzítve van, mikor kell megtartani a választást, és ez a javaslat azon a helyzeten nem változtat, ugyanakkor nagyon sok alapjog van, ami ugyancsak rögzítve van az Alaptörvényben, mégis hozzányúltak különböző rendeletekkel a veszélyhelyzet alatt. Így tehát elméletileg a választást is el lehetne halasztani. Szerintem kicsi az esély rá, hogy így történjen, de különféle puha eszközökkel szűkíthetik majd a kampányolás lehetőségeit.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?