Hírek, Külföld

Betiltják a dohányzást Új-Zélandon

Új-Zélandon betiltják a dohányzást a következő generációtól. A kormány arra törekszik, hogy a fiatalok már inkább rá se szokjanak a cigarettára.

 

 

– Történelmi nap az új-zélandiak egészsége szempontjából – mondta a csütörtöki bejelentés után Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes.

Azt akarják elérni, hogy a fiatalok soha ne szokjanak rá a dohányzásra, ezért bűncselekménynek minősül majd, ha valaki dohányterméket ad el nekik.

Az új-zélandi kormány egyéb rendelkezésekkel is próbálja visszaszorítani a dohányzást, céljuk, hogy 2025-re teljesen dohányzásmentessé váljon Új-Zéland. Csak nagyon alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek forgalomba, csökkentik a dohánytermékeket árusító boltok számát, és növelik a leszokást segítő szolgáltatások támogatását.

Az egészségügyiminiszter-helyettes szerint Új-Zélandon a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza. A teljes lakosság körében folyamatosan csökken a dohányosok aránya, 2008-ban még 18 százalék volt, három éve már csak 11,6 százalék, ugyanakkor az új-zélandi kisebbség körében sokkal magasabbak ezek az arányok. A törvénytervezet kritikusai szerint ugyanakkor az intézkedés hátrányosan érinti a szegényebbeket, és növelheti a dohánytermékek feketepiacát.

A törvénytervezetet még meg kell szavaznia a parlamentnek, de ez elvileg már csak formaság, a kormányon lévő Munkáspárt többségben van a parlamentben. A törvény 2022-ben tervezik elfogadni, az életkori korlátozás 2023-ban lépne érvénybe.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?