Hírek

Orbán Viktor: Soha nem látott migrációs nyomás alatt áll az Európai Unió

Soha nem volt még az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most. Óriási kihívás ez az egész Európai Unió számára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi csúcstalálkozóján, amelyről beszámolt az MTI.

 

 

A miniszterelnök a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kifejtette: három irányból éri nyomás az uniót. Itt elsősorban a lengyel-fehérorosz határon kialakult konfliktusra utalt.

Orbán egyúttal köszönetet mondott Andrej Babis cseh miniszterelnöknek, amiért határőröket küldtek a magyar határra. Több mint 4 ezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

Kitért a tálib hatalomátvétel miatti bevándorlásra: a balkáni útvonalon az Afganisztánt elhagyók is jönni fognak. Hozzátette azt is, hogy a lengyelek “támadás alatt állnak a keleti irányú migráció miatt”.

Szerinte Brüsszel “mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”. Például integrációs programokat hirdet. A miniszterelnök külön hangsúlyozta: “nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.”

A V4 országok vezetői azt javasolják az Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?