Hírek, Külföld

„Meg kell különböztetnünk az oltottakat és az oltatlanokat” – Tovább szigoríthat Szlovákia

A bevezetett korlátozás ellenére sem rózsás a Covid-helyzet Szlovákiában, ezért az ország szakértői szerint meg kellene hosszabbítani a lezárásokat december 16-ig. A szlovák kormányfő szerint a járványból csak a kötelező oltás jelentheti a kiutat.

 

 

Továbbra sem javul a járványhelyzet Szlovákiában, ezért a november 25-én bevezetett korlátozások december 16-ig történő meghosszabbítását javasolják a járványügyi szakemberek a kormánynak. A döntést azzal indokolták, hogy a kórházban ápolt betegek száma ezekben a napokban 3400 körül mozog.

A kórházak naponta 375 új koronavírus-fertőzött pácienst vesznek fel. Ez 25 pácienssel több, mint a napi átlag egy héttel ezelőtt” – összegezte az adatokat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Jobban ellenőriznének

A szakértők szerint jobban, intenzívebben kell ellenőrizzék a kijárási tilalom betartatását, a vonatokra és a távolsági buszokra pedig nem engednék fel azokat, akik nincsenek beoltva vagy nincs a betegség leküzdéséről szóló igazolásuk, illetve negatív tesztjük. A konzílium ezért azt tanácsolja a kormánynak, hogyhosszabbítsa meg a lezárás időszakát december 16-ig.

Egyetértenek a kimerült orvosok

A javaslatot támogatják a hosszú idege feszített tempóban küzdő orvosok is. Peter Sabaka infektológus arra figyelmeztetett: „Hogy ne dühítsük fel még jobban az oltottakat, lehet, hogy kivételt kell adni az oltottaknak, ezzel szemben be kell keményíteni az oltatlanokkal”.

Ezt szeretné néhány kormánypárt is életbe léptetni. Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a mindenkire – tehát az oltottakra és az oltatlanokra egyaránt – vonatkozó lezárások ötletét az SaS kormánypárt nem támogatja. Viera Leščáková, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí képviselője szintén az oltottak bizonyos mértékű szabadságáról beszélt.

Meg kell különböztetnünk az oltottakat és az oltatlanokat

– fogalmazott.

Boris Kollár szlovák házelnök szerint be kellett volna zárni az iskolákat is. A Sme rodina párt vezetője elmondta, hogy a járványgörbe nem fog megtörni, ha nyitva maradnak az iskolák. Jelezte, hogy pár napos hosszabbítást elfogadhatónak tart, hogy aztán karácsony előtt enyhíthessenek az intézkedéseken és kinyithassanak a boltok. Azt mondta, sajnálja, hogy míg a kisvállalkozóknak zárva kell lenniük, addig a multik nyitva tarthatnak és mindent árulhatnak. Kijelentette, hogy pártja elutasítja az oltás kötelezővé tételét, és ő maga sem fogja azt megszavazni.

Másképp látja ezt Eduard Heger miniszterelnök, aki szerint a járványból a 60 év felettiek kötelező oltása jelenti a kiutat.

A kormányfő a közösségi profilján azt írta, a pandémiáról annak kell döntenie, aki viseli a felelősséget, és a szakértőkkel kell tárgyalnia. Úgy fogalmazott, a járványhelyzet kezelése nem politikai kérdés, a tények és tapasztalatok alapján, a szakértői véleményekkel összhangban kell cselekedni. A szlovák miniszterelnök is úgy látja, hogy a lezárást nem mindenkire vonatkozóan kell meghosszabbítani.

Ha lesz valamilyen enyhítés, akkor csak az oltottak és a betegségen átesettek számára” – tette hozzá Eduard Heger. A szakértői konzílium javaslatairól szerdán tárgyal a kormány.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?