Hírek

102 millió euróval támogatja az EU a magyar-szlovák villamoshálózat kiépítését

Az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban 102 millió euró (mintegy 36,5 milliárd forint) uniós támogatásban részesül a Magyarországot és Szlovákiát összekötő villamosenergia-hálózat kiépítése – közölte az Európai Bizottság pénteken.

 

 

 




 

A bizottsági tájékoztatás szerint az uniós tagállamok pénteken jutottak megállapodásra arról az európai bizottsági javaslatról, mely összesen 998 millió euró összegű befektetést irányoz elő kulcsfontosságú európai energiainfrastruktúra-projektekbe.

A pénzügyi támogatás tíz olyan kezdeményezés finanszírozását szolgálja, amelyek összhangban vannak az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel. A források 84 százaléka a villamosenergia- és intelligens hálózatok kiépítését segíti majd, köztük a Duna InGrid hálózat létrejöttét, mely 102 millió euró támogatáshoz jut.

A Magyarország és Szlovákia együttműködésében megvalósuló Duna InGrid intelligens villamosenergia-hálózati kezdeményezés javítani fogja a hálózatirányítás határokon átívelő koordinációját, valamennyi piaci szereplő számára növelni fogja az ellátás minőségét és biztonságát, továbbá a megújuló energiaforrások hatékony integrációját is támogatni fogja – írja az MTI.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?