Hírek

WHO: heteken belül drámaivá válhat a koronavírus-járványhelyzet

Akár már októberben is bekövetkezhet egy olyan helyzet, mint a tavaszi csúcsidőszak volt. Az oltásról úgy vélik, hogy nem biztos, hogy lesz egy mindenkinek jó vakcina, de azzal biztatnak, hogy a járványnak is egyszer vége lesz.

 

 

 




 

Komoly figyelmeztetést adott ki a WHO. Úgy vélik, hogy rövid időn belül romlani fog a koronavírus-járvány helyzete. Jelenleg egyes országokban stagnál a fertőzöttek száma, és vannak olyan helyek, ahol naponta csúcsok dőlnek.

A vírus következtében elhunytak száma még nem kiugró, de hamarosan az lesz – írják a szervezet szakértői.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója szerint októberben, novemberben biztosan sok lesz a halálos áldozat.

„Sokan nem akarják meghallani ezeket a rossz híreket, és én ezt teljességgel megértem. De azt is fontos elmondanom, hogy ennek az egésznek egyszer csak vége lesz. Előbb vagy utóbb a járvány véget ér. Ez még nem világvége” – tette hozzá.

A tavaszi járvány egyik legnagyobb kihívását a francia egészségügynek kellett kiállnia. Jonathan Peterchmitt francia egészségügyes szerint:

„Attól tartok, hogy október közepét február és márciushoz hasonlíthatjuk majd. Az a baj, hogy ha az esetszám annyira megugrik, mint tavasszal, az egészségügyi rendszer nem fog vele bírni, és könnyen lehet, hogy hasonló katasztrófa lesz mint az év első felében” – véli.

Eközben a világ kutatólaborjaiban többféle vakcinával is kísérleteznek. A WHO rámutat, hogy egy sem fog teljes megoldást kínálni.

„Lépten-nyomon azt hallom, hogy a vakcina megold majd mindent, és véget vet a járványnak. De nem. Nem fog. Egyáltalán nem biztos, hogy lesz olyan oltóanyag, amely minden korosztálynak segítséget nyújthat a fertőzés kivédésében, sőt inkább a második forgatókönyv a valószínűbb. Ha viszont különböző vakcinákkal kell oltani, az kész logisztikai rémálom lesz” – közölte Hans Kluge.

Bár az őszi második hullámra már felkészültebbek az országok, de ha a megelőző intézkedések nem vezetnek eredményre, akkor a tavaszi hasonló kijárási tilalomra is fel kell készülni – írja az Euronews.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?