Belföld, Hírek

Kormányinfó: itt vannak a kormány legfrissebb döntései, zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk

Ezúttal kivételesen nem a megszokott délelőtti, hanem délutáni időpontban tart Kormányinfót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 



 

A 15 órakor kezdődő tájékoztatót kiemelt várakozás övezte, hiszen kérdés volt, hogy az egyre csak súlyosbodó magyar járványhelyzetre mit reagál a kormány. A Magyar Orvosi Kamara tegnap kiadott figyelmeztetésében azonnali intézkedéseket kért, mivel a koronavírusos betegek folyamatos beáramlása miatt az intenzív osztályok egyre telítődnek, de a komplett egészségügyre komoly terhelés nehezedik.

Az elmúlt 24 órában 10 767 új koronavírus fertőzöttet igazoltak (egy hét alatt 30%-kal nőtt az esetszám), mellyel a járvány kezdte óta 987 199 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 131 beteg hunyt el egy nap alatt, így az elhunytak száma 32 645 főre emelkedett, és 5969 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala ma kora délután már arról tájékoztatta a lakosokat, hogy kötelező lesz a beltéri maszkviselés, és az oltási igazolvány ellenőrzését is visszahozzák a fürdőkben.

Gulyás Gergely a tájékoztatót a friss járvány-, illetve oltottsági adatokkal kezdte. Elmondta, hogy a matematikusok szerint november közepén, december elején tetőzhet a járvány, de egyes modellek szerint a tetőzés akár már a jövő héten bekövetkezhet. Gulyás szerint kizárólagos védettséget csak az oltás ad.

A kormány mindenkinek javasolja a megerősítő, harmadik oltás felvételét minimum négy hónappal második után, de hét hónapon belül. A járványt véleménye szerint akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát és mivel az oltatlanok mások életét is veszélyeztetik, ezért a kormány döntött:

Zárt térben ismételten kötelezővé tesszük a maszkot. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, az egészségügyben pedig kötelező tesszük a harmadik oltás felvételét is. Az államigazgatásban is készülünk ilyen lépésre.

A maszkviselési kötelezettség november 20. szombat éjféltől lép életbe, amely üzletben történő vásárlás során, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára lesz érvényben. Irodában és sportolásnál nem lesz kötelező maszkot felvenni. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolák esetében az intézmények vezetői dönthetnek, hogy kötelezővé teszik-e a maszkhasználatot.

November 22-28. között oltási akcióhét indul, mely során a kórházi oltópontokon regisztráció nélkül is lehetőség lesz az oltás felvételére. 101 megyei és városi kórházban várják az embereket reggel 7 és este 7 között, de Budapesten is számos oltópontot létesítenek. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint összesen 9,7 millió oltás áll rendelkezésre, de még érkezik több vakcina is az országba.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a NAV fogja ellenőrizni, hogy a benzinkutak rontottak-e az üzemanyagaikon, adtak-e hozzá minden adalékanyagot azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat. A kormány döntött arról is, hogy a rezsicsökkentést megnyitják a kisvállalkozók számára is, vagyis megnyitják a lehetőségét annak, hogy a kisvállalkozók is belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is a csökkentett árakat fizethetik.

Erre azoknak a cégeknek lesz lehetősége, ahol foglalkoztatottak száma legfeljebb 10 fő, és ahol az éves árbevétel vagy a mérlegfőösszeg nem haladja meg a 10 millió forintot.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?