Belföld, Hírek

Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást

Az oltási program további ütemes folytatása érdekében a mai napon megnyitottuk az online időpontfoglaló rendszert – mondta György István államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Ennek részleteiről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

 

 

 




 

Az államtitkár arra kéri a regisztráltakat, hogy ha már foglaltak időpontot, és ezt követően a háziorvos is hívja őket, akkor jelezzék, hogy már van időpontjuk, így más megkaphatja az oltást a háziorvosnál.

Még több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra

– jelezte György István.

Kiss Róbert rendőr alezredes ezt követően arról tájékoztatott, hogy 681 személlyel szemben kellett intézkednie a rendőrségnek a maszkviselés elmulasztása miatt, közülük 666 fő közterületen nem viselt maszkon. A kijárási tilalmat 246-an szegték meg.

Az oltás további gyorsítási érdekében elrendelem a tömeges oltást a mai naptól

– mondta a tájékoztatón Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette, mindez azért történik, hogy az emberek mind az oltópontokon, mind a háziorvosoknál nagyobb számban tudják felvenni a védőoltást, miután jelentős mennyiségben érkezik vakcina az országba, első körben 600 ezer Sinopharm vakcina.

Egyúttal figyelmeztetett, hogy a járványnak nincs vége, a vírus még jelen van, a védelmi intézkedésekről nem szabad elfeledkeznünk. Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy minden fennálló intézkedés továbbra is komolyan betartandó.

Egyetlen oltást követően már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe formában zajlódjon le a megbetegedés

– hangsúlyozta. Az országos tiszti főorvos arra kérte a várandós kismamákat, hogy Sinopharmra ne foglaljanak időpontot, mert ők nem kaphatják meg ezt a vakcinát.

A nyitással kapcsolatban Müller Cecília az egyéni felelősség fontosságáról is szólt, hiszen noha mindenki örül annak, hogy újra kiülhetünk a teraszokra,

ez a nyitás csak és kizárólag az átoltottságnak köszönhető.

Az átoltottság növekedésével a fogékony szervezeteknek a számát tudjuk csökkenteni, és a védett személyek számát növelni, ez fog kivezetni minket a járványból, fogalmazott.

A tájékoztató végén az országos tiszti főorvos Szent György napja – április 24. – apropóján megköszönte a rendőröknek a szolgálatot.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, jelenleg a vakcinák közül, amiket használnak hazánkban és Európában, egyedül a Pfizer vakcinája teszi lehetővé, hogy 16 és 18 év közötti fiataloknak is beadhassák, de tudnak számos más egyéb vakcináról, amelyeket már klinikai hármas fázisban tesztelnek. A vakcinafejlesztők célja, hogy a gyermekek számára is elérhető vakcinát hozzanak létre, külön vizsgálatok folynak egy-egy csoport alkalmazhatóságára vonatkozóan.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?