Celeb / Híresség, Hírek

Fantasztikus úszással Hosszú Katinka Európa-bajnok, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória másodikként ért célba

A vizes Európa-bajnokság úszódöntőinek első napján, rögtön az első számban két magyarnak is drukkolhattunk. Bár a női 400 méter vegyes időeredményei alapján mind a négy induló finalista lehetett volna, ez végül csak Hosszú Katinkának és a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktóriának sikerült. Végül Hosszú Katinka lett az Eb első döntőjének győztese. Pályafutása során 41. alkalommal szólt a tiszteletére világversenyen a magyar himnusz.

 

 

 
 

Fantasztikus verseny volt a női 400 méter vegyes döntője. Hosszú Katinka rajt-cél győzelmet aratott, Mihályvári-Farkas Viktória a nyolcadik helyről úszott fel – holtversenyben – a második helyre. Elképesztő kezdés a vizes Eb úszószámaiban.

délelőtt eredmények is biztatóak voltak. Hosszú Katinka 3:37.42-es idejénél senki sem úszott jobbat, nem csak ezen a versenyen, hanem idén a világon sem. A még csak 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória élete első felnőtt Eb-jén rögtön az olimpiai szintidőn belül, 4:38-07-tel csapott célba.

Hogy teljesen legyen a magyar sor, Kapás Boglárka megnyerte az első futamot 4:40.03-mal, Jakabos Zsuzsanna pedig harmadik lett a második futamban 4:40.50-nel. Előbbi a harmadik, utóbbi az ötödik időt érte el, de mivel a szabályok szerint egy nemzetből csak ketten lehetnek a startnál, így ők végül kiestek.

A döntő első száz métere után Hosszúnak már egy másodperces előnye volt, a háton pedig egy testhossznyi előnnyel vezetett. Mihályvári-Farkas a hetedik helyen úszott. A második Willmott ráúszott ugyan Hosszúra, de csak megközelíteni tudta, száz méterrel a vége előtt már másfél másodperc olt az előny. Mihályvári-Farkas pedig a harmadik helyre úszott fel. Érett a magyar dobogó. Hosszú végül 4:34.76-os idővel, utcahosszal nyert, Mihályvári-Farkas csodálatos úszással bejött a második helyre, 4:36.81-gyel.

Az Eb előtt sokan kritizálták a formája miatt, de ő úgy reagált erre, hogy bár régebben nyűgnek érezte az olimpia előtti Eb-ket, most kifejezetten örült a szituációnak, hiszen le tudja mérni, pontosan hol is tart pár hónappal az ötkarikás játékok előtt.

Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória az M4 sport kamerái előtt találkoztak először. A két magyar lány boldogan ölelte át egymást.

„Nagyon-nagyon boldog vagyok. Egyrészt azért, mert gyakorlatilag edzésből érkeztem. Nagyon biztató idő volt, és az Eb egy nagyszerű felkészülés. Volt a fejemben egy idő, az pedig 4:35 volt. És ez sikerült, ezért is boldog vagyok.”

Ez volt Hosszú Katinka 15. Eb-aranya, 400 vegyesen tizedszer nyerte meg a kontinenstornát, pályafutása során pedig a 41. olimpiai-vb-Eb aranyát gyűjtötte be. Három éve az Európa-bajnokságon, Glasgow-ban a szám rövidebb távján szerzett aranyérmet.

Mihályvári-Farkas Viktória valósággal berúgta az ajtót 400 vegyesen. A Ferencváros úszója még csak 17 éves. Junior Eb-n már ezüst- (400 vegyes) és bronzérme (1500 gyors) is van, három éve nyíltvízi junior vb-n csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes lett 5 km-en.

Nem sikerült a jó folytatás Senanászky Petrának, aki bár újabb két századot faragott a délelőtti idejéből, de a futamában csak a hetedik helyen, 24.97-tel ért célba, ami összetettben a 13. helyre volt elég, így nem jutott a fináléba.

Meglett az első világcsúcs is. Az orosz Kliment Kolesznyikov 50 méter háton (ami nem olimpiai szám) 23.93-mal nyerte a középdöntőt, hét századot faragott a korábbi rekordjából, amit Glasgow-ban úszott 2018-ban. Bohus Richárd a futamában a nyolcadik lett, összetettben 25.19-cel a a 11. legjobb időt úszta. A női 100 méter pillangó középdöntőjében Sebestyén Dalma volt érdekelt. A második futamban indult, 58-85-re javította az egyéni csúcsot, de ez is csak a 13. helyre volt elég, így ő sem jutott a döntőbe.

Úszó Európa-bajnokság, döntők

Női 400 méter vegyes: 1. Hosszú Katinka (magyar) 4:34.76, 2. Mihályvári-Farkas Viktóra (magyar) és Aimee Willmott (brit) 4:36.81.

Férfi 400 méter gyors: 1. Martin Maljutin (orosz) 3:44.18, 2. Felix Auboeck (osztrák) 3:44.63, 3. Danas Rapsys (litván) 3:45.39.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?