Belföld, Hírek

Koronavírus: Merkely szerint még másfél hónap van hátra a járványból

Merkely Béla az átoltottságról a kismamák helyzetéről és a csökkenésről is nyilatkozott.

 

 

 

 


Merkely Béla az M1-en nyilatkozott a koronavírussal kapcsolatban. Megfogalmazása szerint a keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően Magyarországon jóval magasabb az átoltottsági arány az Európai Unió átlagánál. Utóbbi 12,5 százalék, míg Magyarországon immár 20 százalékos az átoltottság – írja az Index.

Majd elhangzott az is, hogy még másfél hónapig kell kitartanunk, azután jelentősen csökkenhetnek a koronavírus-járvány adatai.

Ha magunk elé nézünk, nagyjából másfél hónapunk van ebből a járványból, utána jelentősen csökkennek a számok– fogalmazott Merkely.

Ezután a kismamák oltásáról is nyilatkozott, ugyanis indokolttá vált azok soron kívüli beoltása. A klinikai tapasztalatok alapján döntöttek erről, majd két nap alatt ezer kismama kapott vakcinát. Hozzáfűzte: a Harvard Egyetem publikációja szerint az oltás nemcsak az anyának, de a magzatnak is védettséget biztosít, vagyis a gyermek védetten jön a világra.

A Semmelweis Egyetem rektora továbbá arra is figyelmeztet, hogy a tavaszi idő ellenére se felejtse el senki a maszkviselést. Ha ugyanis maszkban fertőződünk meg, kisebb mennyiségű vírus kerül a szervezetünkbe, így a betegség enyhébb lefolyású lehet. Hozzátette: animációs kisfilmet készítettek az oltásokról, a vakcinák működéséről.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?