Belföld, Érdekes, Kreatív

A föld alatt, de igazi luxusban él Kecskeméten Miklós – Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi.

Nyolcszögletű, 240 négyzetméter alapterületű, ötszobás és egy méter vastagságú föld borítja. A kecskeméti dombházat 59 millióért árulják – írta meg a Bors.

 

 

 

Egy fűvel borított domboldal látszik csak a kerítés mellől, amikor becsöngetünk az ingatlan tulajdonosához.

– Negyven éve éppen egy gázszolgáltató cégnél dolgoztam, amikor papírra vetettem ennek a háznak a vázlatát. A munkám miatt korábban sokat utaztam az országban, de ilyet sehol nem láttam. Tunéziában, egy Matmata nevű faluban azonban legnagyobb meglepetésemre megtaláltam a házam mását, amikor már ötödik éve laktunk itt. Az homokkőből épült – mesél a különleges ház születéséről Sugár Miklós.

A gépészmérnök végzettségű, 74 éves férfi végül 1999-ben építtette meg ezt a 240 négyzetméter alapterületű dombházat, amely egy hatezer négyzetméteres telken fekszik.
Bár az ötletet az energiával való spórolás adta, Miklós az évek során teljesen beleszerelmesedett a házba.

– A gyerekek és az unokáim itt, a ház tetején szánkóztak. Ki mondhatja ezt el magáról? – büszkélkedik a férfi, aki azt is elárulta, hogy nyáron, a legforróbb kánikulában sem melegszik fel jobban a ház belseje 24 foknál. Egy fűtési szezonban pedig kétszázezer forintból remekül kifűti a 240 négyzetméteres házat, melyben öt szoba, két fürdőszoba és egy szauna is található, sőt egy belső medence előkészítése is megtörtént már. Vizet a fúrt kútból használ, a meleg víz előállításában pedig egy napkollektor segít.

– Imádom ezt a házat, amit most családi okok miatt árulok – mondta Miklós, aki már azon töri a fejét, hogy máshol egy nagyjából feleekkora dombházat épít majd magának.

NEM CSAK EGY DOMBHÁZ LÉTEZIK MAGYARORSZÁGON !BUDAKALÁSZON IS MEGVALÓSÍTOTTA CSABA !

Budakalász egyre híresebb dombháza és közvetlen környezete ilyenkor, nyár elején mutatja talán a legszebb arcát. Miközben az energiahatékonyságnak, a Föld és a nap melegének köszönhetően nulla a rezsi, – mint tavaly bemutattuk, az építészek is csodájára járnak –, biogazdálkodás szempontjából is példamutató Németh Csaba és családjának élete. Odabent hiába keresünk vegyszereket, míg odakint, a házhoz tartozó tavacskában, amelyen minden télen korcsolyáznak a gyerekek, nyáron fürdeni is lehet. A többfunckiós tó mikroklímája egész évben kellemes környezetet biztosít, a gyönyörű és hatalmas kert egy része sportolásra alkalmas, a másik végében zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek, állatokat tartanak. A fogyasztásuk nagy részét megtermelik maguknak, Németh Csaba pedig négygyermekes édesapaként vallja, ilyen otthon mellett nyaralásra sincs szükség: olyan, mintha nyaralóban élnének. A megvalósításba pedig nem kell nagyobb összegeket fektetni, mint egy családi házba, így házigazda-ötletgazda szerint mások előtt is nyitva a kapu.

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?