Belföld, Hírek

Életfogytig tartó börtönt kapott a férfi, aki halálra késelte idős ismerősét Miskolcon

A Miskolci Törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélet egy 41 éves férfit mint többszörös visszaesőt – közölték hétfőn. A bíróság rendelkezése szerint a vádlott a fegyházban végrehajtandó büntetéséből feltételes szabadságra nem bocsátható és vele szemben 120 ezer forint vagyonelkobzást is alkalmazni kell.

A munkanélküli, hajléktalan vádlott egy alkalmi szállásadójának közvetítésével 2018 őszén ismerte meg a 70 éves sértettet, aki egy miskolci társasházban élt. Egy alkalommal, amikor a sértett lakáskulcsait elhagyta, szállásadója a vádlottat kérte meg, hogy szolgáltassa vissza a tulajdonosának. Az egyik kulcscsomó azonban a vádlottnál maradt, olvasható a közleményben.

2018 karácsonyának másnapján a férfi – egzisztenciális helyzetét kilátástalannak tartva – úgy határozott, hogy kölcsönt kér a sértettől. A kora reggeli órákban az általa jogtalanul visszatartott kulcsokkal a kerítéskaput és a társasház bejárati ajtaját kinyitva jutott be a lépcsőházba, és bekopogott hozzá. Az ágyából kikelő idős férfi ajtót nyitott, sőt a lakásába is beengedte alkalmi ismerősét, aki egy sporttáskát tartott magánál, benne ruhaneműkkel és egy 10 cm pengehosszúságú késsel. A vádlott a konyhában ezzel a késsel támadta meg a gyanútlan férfit – olvasható a közleményben.

A tettes – a pénz megszerzése céljából – testszerte legalább negyvenhat alkalommal közepes-, illetve azt meghaladó erővel megszúrta, illetve megvágta, de még a padlón is döfködte a védekezni alig képes sértettet. Ezután egy pléddel letakarta, majd a lakásban értékek után kutatva összesen 120 ezer forintot vett magához, azután átöltözött.

Távozásakor a levetett véres ruházatát a késsel, valamint a lakás kulcsaival együtt egy közeli benzinkútnál lévő hulladékgyűjtőbe dobta. Debrecenbe menekült, ahol ismerőseinél húzta meg magát. A rendőrhatóság egy hét múlva vette őrizetbe. A sértett holttestére a támadást követő második napon hozzátartozója talált rá.

A közlemény szerint a vádhatóság az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője ugyanakkor enyhítés, a büntetés és a bűnügyi költség mérséklése végett, valamint a feltételes szabadságból kizárás mellőzése érdekében fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes, mert a kirívó brutalitással végrehajtott ölés különös gyötrelmet okozott a gyengébb testalkatú idős sértettnek, akinek a védekezésre valós esélye nem volt.

A rablás, sikkasztás, valamint magánlaksértés bűncselekménye miatt korábban már több ízben, hosszabb tartamú börtönbüntetésre ítélt vádlott gátlástalansága torzult személyiségéből fakad, vélte a főügyészség, hozzátéve, hogy a kíméletlen és túlméretezett erőszak egyenes elkövetői szándékot igazol. A fellebbviteli főügyészség ezért annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlott kifejezetten kívánta a sértett halálát, amikor elvette az életét. A védelmi fellebbezések alapján  másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?