Hírek, Külföld

„Kifele a magyarokkal” – magyarellenes felvonulásba torkollt a korlátozások elleni tüntetés Romániában

Románia több városában is tüntettek hétfőn délután a járványügyi korlátozások ellen. A csendőrség nem próbálta feloszlatni a tömeget, és volt olyan város, ahol a hangadókként megjelenő futballszurkolók magyarellenes rigmusokat skandáltak.

 

 

 

 


A korlátozások elleni tüntetéseket az ellenzéki, Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szervezte. A párt nacionalista eszmék terjesztésével és víruseltagadó jelszavakkal jutott be nemrég a román parlamentbe. Azt mondták, kormányuk pánikot kelt a statisztikákkal, terrorizálja a lakosságot a büntetésekkel és a „szobafogsággal” – írja az Index romániai sajtójelentések alapján.

Először vasárnap, majd hétfőn voltak tüntetések, ez utóbbiak hangulata érezhetően feszültebb volt, a csendőrök igazoltatni akarták a résztvevőket, sokan megtagadták ezt és dulakodás alakult ki Bukarestben és Nagyszebenben is. A román fővárosban a maszk nélküli tüntetők órákig meneteltek a városban, de a hatóságok nem próbáltak aztán közbelépni. Késő estig tartott a demonstráció és a kijárási tilalom ellenére nem próbálták meg a csendőrök hazaküldeni az embereket.

Több városban is megjelentek az idegengyűlölet hangadói, futballszurkolók képében, Pitești-ben például azt skandálták: „Kifele a magyarokkal az országból.”

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?