Hírek, Külföld

Az Ukrajna lerohanásához szükséges orosz haderő 70 százaléka már a határnál van

Az amerikai hírszerzési és katonai források szerint Putyinnak február közepén már lenne lehetősége rá, hogy totális támadást indítson.

 

 

Az Ukrajna lerohanásához szükséges katonai kapacitások hetven százaléka már most a térségben van. Február közepére a harci eszközök is megérkezhetnek, és az időjárás is kedvező lesz egy sikeres támadásra – írja a BBC.

A cikk forrásokra hivatkozva azt írja, hogy ekkorra várható, hogy a talaj kellő mélységben átfagy ahhoz, hogy a nehézpáncélos járműveket is elbírja, így több, nehéz felszerelést is szállítani tudnak.

Az amerikai becslések szerint az oroszoknak körülbelül 150 ezer katona szükséges a műveletekhez, jelenleg már 100 ezer fő a helyszínen van. Ám Oroszország tagadja, hogy támadásra készülne. A portál a Reutersre hivatkozva azt írja, hogy két amerikai tisztviselő szerint az időjárási viszonyok február 15. és március vége között lesznek megfelelőek Oroszország számára a felszerelések szállítására.

Moszkva azt állítja, hogy csapatai katonai gyakorlat miatt tartózkodnak a térségben, de Ukrajna és nyugati szövetségesei továbbra is aggódnak amiatt, hogy a Kreml támadást tervez.

Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők még mindig látnak lehetőséget a helyzet diplomáciai, tárgyalásos rendezésére.

A jelentések szerint a tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy egy orosz invázió akár 50 000 civil halálát is okozhatja Ukrajnában. Becslések szerint egy támadás után akár napokon belül összeomolhat az ukrán főváros, emberek milliói menekülhetnek el, ami menekültválsághoz vezethet Európában.

Ugyanakkor az oroszok február közepére hozták át a stratégiai nukleáris erők szokásosan ősszel tartott hadgyakorlatát, amikor nagy hatótávolságú rakétákat is tesztelhetnek

– írja a The Guardian.

A következő napokban mind a francia elnök, mind a német kancellár személyesen is kísérletet tesz a béke megőrzésére: Macron hétfőn Moszkvába látogat, Scholz pedig előbb Kijevbe 14-én, majd utána az orosz fővárosba utazik.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?