Hírek

Most reagált a GVH arra, hogy a Sparnak 2008 óta tulajdonrésze van a magyar Tescóban

Eddig sem volt titok, hogy a Spar 0,000007 százalékos tulajdonosa a Tesco-Global Zrt.-nek, de nem sokat foglalkoztak vele. Most, hogy a G7 rátalált az információra, a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálni kezdte, rendben van-e ez így.

 

 




 

Érdekes apróságra bukkant rá a G7 a magyarországi Tescókat üzemeltető Tesco-Global Zrt. papírjai között. Szó szerint apróság: a cégben a holland Tesco Holding BV 99,75 és a brit Tesco Overseas Investments Ltd. 0,25 százalékos tulajdonrésze mellett egy harmadik, apró tulajdonos is jelen van:

a Spar Magyarország Kft.

Szinte észrevehetetlen a tulajdoni aránya, az 1000 részvény 0,000007 százalékot jelent, de ez azért felvethet versenyjogi aggályokat is.

A Gazdasági Versenyhivatal azt közölte a portállal: „jelenleg is zajlik a versenyjogi szempontból releváns tényállás feltárása”.

A Spar azt írta, hogy jogutódlással kapták meg a 10 ezer forint értékű részvénycsomagot, amikor 2008-ban felvásárolták a Plus áruházláncot, arról pedig nincs tudomásuk, hogy a Plus mikor, hogyan és milyen céllal vette meg a részvényeket. Azt mindkét cég közölte, hogy a Sparnak nincs hatása a Tesco működésére, arra viszont nem válaszoltak, hogy miben nyilvánul meg a Spar részvétele azon kívül, hogy a képviselője ott van a Tesco közgyűlésein.

 

 

 

forrás: hvg.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?