Belföld, Hírek

Megszólalt a kínai vakcinabeszerzést intéző cég vezérigazgatója, de a tulajdonos nevét ő sem árulta el

Magyarországon körülbelül 200 olyan cég van, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel, amelyek egy ilyen ügylet lebonyolításához kellenek. A legjobb tudomásunk szerint a kétszáz cégből négy-öt volt olyan, amely energiát és időt szánt arra, hogy megpróbálja nyomon követni a koronavírus elleni oltóanyagok elkészülésének fázisait, és amely fantáziát látott az oltóanyagokra épített kereskedelmi tevékenységben. Az említett cégek szintén felvették a kapcsolatot a potenciális vakcinagyártókkal, de oltóanyagot csak mi tudtunk szerezni, és az országba behozni

– ezzel magyarázta Tuza Máté az Indexnek, hogy miért rájuk esett a választás, hogy lebonyolítsák az 55 milliárdos kínai vakcinabeszerzést.

 

 

 




 

A magyar állam ugyanis nem közvetlenül a kínai oltóanyaggyárral szerződött, hanem egy Danubia Pharma Kft. nevű céggel. Ennek a cégnek egy Syntonite Med Zrt. nevű társaság a tulajdonosa. Habár a Danubia Pharma egy több mint tíz éve működő gyógyszerkereskedelmi cég, a Syntonite csak tavaly novemberben jött létre, és a mögötte feltűnő embereknek nincs ismert kötődése ehhez az iparághoz.

A Syntonite vezérigazgatója Tuza Máté írásban azt is elárulta az Indexnek, hogy a Danubia Pharma már tavaly, a járvány első hónapjaiban keresni kezdte ezeket a kapcsolatokat, így jutottak el Kínába.

Az, hogy mi az elmúlt egy évben Kínában mivel foglalkoztunk, nyílt titok volt a szakmában, így kézenfekvő volt, hogy előbb vagy utóbb találkozni fogunk azzal a kormányzati szándékkal, hogy a vakcinabeszerzést nemcsak Nyugatról, hanem Keletről is biztonságosan, jó hatásfokkal meg lehet oldani

– magyarázta Tuza, aki sikernek, elismerő visszajelzésnek könyveli el, hogy szándékaik találkoztak a magyar kormányzat törekvéseivel.

A vakcinák bekerülési költségére, és arra, hogy mekkora haszonnal számol a Danubia Tuza Máté nem válaszolt, mivel állítása szerint a kínai fél ragaszkodott a teljes titoktartáshoz, és komoly szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a titoktartás sérül. Az adásvételi szerződésből az kiderül, hogy a Sinopharm vakcináját több mint háromszor annyiért veszi Magyarország, mint a Szputnyik V-t.

Ami viszont nem derül ki még a cégpapírokból sem, hogy ki a tulajdonosa a Danubia Pharma Kft.-nek, vagyis, hogy ki áll a kínai vakcinabehozatal mögött. Az Index erre is rákérdezett a vezérigazgatónál, de nevet ő sem árult el.

A cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát

– válaszolta a cégvezető, de ennél többet nem kívánt elárulni a tulajdonosi háttérről. Az Átlátszó erről annyit írt, hogy a Danubiát felvásárló Syntonite részvényeit Kovács József és Gergely Csaba birtokolják, akik korábban nyomtatókellékes céggel, kávézóműködtetéssel foglalkoztak. Gergely Csabáról a Direkt36 azt írta, hogy korábban az UTE és az FTC igazolt hokijátékosa volt, 2013-ban vonult vissza.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?