Belföld, Hírek

Már Magyarország kapuit döngetheti a koronavírus mutáns változata – A virológus szerint már nálunk is jelen van

Már a szomszédban jár a koronavírus mutáns változata! Szlovákiában is kimutatták az eddiginél sokkal fertőzőbb kórokozót. Ez az a vírus, amelynek agresszív terjedése miatt hétőn lezárták Nagy-Britanniát, de lényegében feleslegesen, ugyanis a világ 33 országában felbukkant már. Bár Magyarországon még nem, Rusvai Miklós virológus szerint ez csak idő kérdése.

 

 

 

 


– Biztos vagyok benne, hogy már itt van nálunk is, csak eddig nem mutatták ki  vélekedett a szakember. A mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert 70 százalékkal gyorsabban terjed.

Európában is sok helyen, de világszerte már 33 országban bukkant fel a mutálódott koronavírustörzs, amely 70 százalékkal gyorsabban fertőz /Grafika: Séra Tamás

– A mutáns vírus ugyanis jobban kötődik a sejtekhez, nagyobb számban termelődik, így könnyebben terjed. Ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk. Ráadásul nagyobb eséllyel is lehet tőle megbetegedni – magyarázta Rusvai Miklós.

Ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzza a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.

Mégsem ijesztett meg sokakat a mutáns kórokozó felbukkanása Kelet-Szlovákiában, sőt, helyi lakosok tapasztalatai szerint hangosabbak lettek az oltásellenesek és a vírustagadók.

– Pedig már eddig is nagy volt a baj, a temetkezési cégek nemrégiben közleményt adtak ki, hogy nem győzik, és lassan már két hetet is várni kell a temetésekre. Nyitra környékén annyi halott volt a múlt héten, hogy kamionos hűtőházakat kellett telepíteni. De ez sem győz meg sokakat, ha például valamelyik politikus nyilvánosan beoltatja magát, az emberek azt mondják, biztosan csak vitamint kapott. Nagy baj lesz itt pár héten belül – osztotta meg aggodalmait Barak Dávid (31), a parameter.sk újságírója a Blikk-kel.

A szintén szlovákiai Kovács Ákos (38) egészségügyi dolgozó szerint az emberek többsége azt gondolja, nem is létezik a vírus.

– Tavasszal még mindenki varrta otthon a maszkokat és hordta, ám az utóbbi hónapok belpolitikai botrányai miatt sokan teljesen kiábrándultak a politikából és a politikusokból. Valamiért fejben összekötik őket a járvánnyal és hiteltelennek, az ő manipulációjuknak tartják a vírussal kapcsolatos szabályokat. Így most sokan maszk nélkül járnak és senki nem vonja kérdőre őket – mondta a Blikknek.

 

 

Érthetetlen! Anglia lezárt, de repülőgép jöhet hozzánk

Tegnap éjféltől újra leszállhatnak Magyarországon az Egyesült Királyságból induló repülőgépek. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerint már nem indokolt a leszállási tilalom fenntartása. Hogy miért, arra nem tért ki, noha sosem volt még annyi fertőzés korábban a szigetországban, mint most, és éjféltől a brit kormány gyakorlatilag lezárta Nagy-Britanniát. Az emberek nem mehetnek el otthonról, csak vásárolni és a szabadban sportolni, a legtöbb üzlet nincs nyitva és bezárták az iskolákat is a járvány miatt. Munkába menni csak annak szabad, aki nem tudja otthonról ellátni a feladatát.

Nagy a szervezetlenség az oltások körül

Élesben tesztelte Novák Hunor gyermekorvos, hogyan működik az orvosok koronavírus-oltása protekció nélkül. Facebookos beszámolója szerint a doktor kiábrándító szervezetlenséggel találkozott. Mint írta, nagy budapesti oltócentrumokban próbált telefonon időpontot egyeztetni, sikertelenül. Valahol egyáltalán nem vették fel a telefont, máshol nem élt a vonal, egy következő helyen azt mondták, csak a saját dolgozóikat oltják. Másutt egy nem működő weboldalt adtak meg, hogy ott regisztráljon.

„2021-ben automatizálható rendszerek helyett emberi erővel, diszpécserekkel intézni a foglalást egy rossz vicc. Honnan lesz erre humán erőforrás, hogy a rengeteg telefonra és e-mailre válaszoljanak? Vagy munkahelyteremtés a cél, és közmunkásokat raknak a telefonvonalak végére?” – tette fel költői kérdéseket az oltatlanul maradt gyermekorvos.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?