Hírek, Külföld

Kim Dzsongun bekeményített: robbanás történt a két Korea határán

Robbanás történt a két Korea határán: az északiak levegőbe repítették a keszongi Korea-közi összekötő irodát – közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

 

 

 

 
 

A tárca szerint a robbanás helyi idő szerint délután 2:49 órakor történt, a határvárosban lévő irodánál. Korábban katonai források közölték, hogy füst gomolygott felette, és megpróbálnak utánajárni annak, hogy pontosan mi történt ott.

A keszongi összekötő irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a felek közötti párbeszédet és az együttműködést. Az irodát a két ország vezetőjének csúcstalálkozója után kialakult békülékeny hangulatban nyitották meg. Január közepén azonban a koronavírus terjedése miatti aggodalmak folytán függesztették az ottani tevékenységet.

Röviddel a robbanás előtt a hadsereg vezérkara, a phenjani rezsim hivatalos szócsövének tekintett KCNA hírügynökségen keresztül tudatta, fontolóra vette a hadsereg bevonulását a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezetbe, és vizsgálja az erről szóló „cselekvési tervet”. A vezérkar elfogadott egy javaslatot arról, hogy együttműködik a néppel „az ellenség ellen készülő nagyszabású röplapterjesztésben”.

A vezérkar elfogadta továbbá a javaslatot számos terület megnyitására „szárazföldi arcvonalon és a délnyugati vizeken”, és mélyreható biztonsági intézkedéseket tesz, hogy együttműködjön a néppel az ellenség ellen készülő nagyszabású röplapterjesztésben.

 

 

 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong szombaton katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát, amiért szerinte nem tesz semmit a dél-koreai aktivisták szórólapkampánya ellen. Észak-koreai disszidensek és más aktivisták az elmúlt hetekben apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át Dél-Koreából a határon, amelyekben erőteljesen bírálták a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet.

A dél-koreai védelmi tárca bejelentette, hogy feljelentést tesz ellenük. Szöul korábban is igyekezett megakadályozni az évek óta tartó szórólapkampányokat, de szólásszabadságra hivatkozva nem tiltotta meg őket.

A két országot elválasztó, négy kilométer széles demilitarizált övezet létrehozásáról szóló megállapodást a hároméves koreai háború után, 1953-ban írta alá Észak- és Dél-Korea.

 

 

 

 

forrás: noizz.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?