Belföld, Hírek

Müller Cecília: gyógyfürdőkben is viseljünk maszkot és lehetőleg online vásároljunk

Szóba került az egészségügy helyzete, a krónikus betegek és a korlátozásokkal kapcsolatos szabályok megszegése is.

 

 

 




 

Még mindig magas, és továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezeltek száma – emelte ki az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: jelenleg 7812 ember ápolnak kórházban, állapotuk eltérő. Vannak, akiket stabil állapotban, általános belgyógyászati, pulmonológiai osztályokon ápolnak, de vannak, akiket intenzív osztályon kezelnek, 639-en pedig lélegeztetőgépen vannak.

A higiénés szabályok betartásának fontosságát is hangsúlyozva hozzátette: az egészségügy működik, az elektív beavatkozásokat azért halasztották el, hogy fertőződés esetén mindenkinek biztosított legyen az ellátás. Így minden kórházban kezelnek koronavírusos betegeket, az összes helyen rendelkezésre állnak a legjobb ellátást biztosító kapacitások, köztük lélegeztetőgépek, gyógyszerek és szakemberek – mondta Müller Cecília.

Mivel a kórban elhunytak nagy száma szenvedett valamilyen krónikus alapbetegségben, mindenkit arra kért, tartsák karban krónikus betegségeiket.

Arról is beszélt, hogy a gyógykezelések továbbra is elérhetőek, annak ellenére, hogy a fürdők látogatása nem megengedett.

Ugyanakkor a vízgyógyászati szolgáltatások nagy része jelenleg is elérhető, így aki krónikus, mozgásszervi betegségben szenved, folytathatja a kezelését. A maszkviselés azonban ott is kötelező.

Vásárláshoz a tisztifőorvos az online rendeléseket javasolja, de ha mégis úgy döntünk, hogy boltokban, plázákban szerezzük be a szükséges cikkeket, alapos tervezést ajánl előtte. Minden esetben vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt, és lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjunk a boltokban.

A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok és a gyülekezés tilalmára vonatkozó előírások betartásának csütörtöki ellenőrzésekor 314 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás, majd „jogutódja”, a kijárási tilalom megszegése miatt 9165 rendőri intézkedés történt már.

 

 

Hozzátette: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 296 emberrel szemben léptek fel a rendőrök csütörtökön, így már 10 716-ra emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma.

A rendőrök csütörtökön a tízezer lakosúnál nagyobb települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 261 emberrel szemben léptek fel. Közülük 46 embert figyelmeztettek, 127 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, és 88 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette az alezredes. Hozzátette: a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt csütörtökön a tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 15 emberrel, míg kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban 20 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 544 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 151 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 393-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Egy kecskeméti edzőtermet és egy újpesti pékséget a szabályok be nem tartása miatt csütörtökön ideiglenesen 7-7 napra bezárattak. Előbbit azért, mert a tiltás ellenére nyitva volt, és hárman edzettek a helyszínen, az újpesti pékséget pedig szabálytalan maszkhasználat miatt. Eddig összesen 94 üzletet, létesítményt zárattak be szabálytalanságok miatt.

Csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 51 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 6852 alkalommal intézkedtek. Az elmúlt napon 20 673 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Csütörtökön 8509 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 53 238-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4061-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?