Hírek

Itt az új koronavírus elleni vakcina: már a 95 százalékot közelíti a hatékonysága

Az újonnan kifejlesztett vakcinának majdnem 95 százalékos a hatékonysága.

 

 

 




 

November elején érkezett a hír, miszerint egy német és egy amerikai gyógyszergyár a tesztek alapján sikeresen fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcinát, mely 90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

Azonban szintén egy mRNA-technológiával működik a Moderna Covid-vakcinája, melyet 30 000 emberen teszteltek az USA-ban. Hatékonysága pedig meghaladta a Pfizerét, ugyanis 94,5 százalékban lehet hasznos az önkéntesek tesztelése alapján.

A klinikai tesztek harmadik fázisában 95 megbetegedés bekövetkeztét várta ki a gyógyszercég, ez történt meg most. A közel száz megfertőződésből 90 következett be az önkéntesek azon felénél, akiket placebóval oltottak és mindössze öt megbetegedés történt a valódi oltóanyaggal való találkozás után. Összesen 11 esetben alakult ki súlyosabb tünetekkel járó megbetegedés, kizárólag a placebóval oltottak körében – írja az Infostart a Moderna sajtóközleménye alapján.

A két vakcina abban is hasonlít, hogy két oltás szükséges a védettség kialakulásához. A kísérlet során négy hét különbséggel kapták meg a tesztelők az oltásokat. Előzőleg végzett kutatások során jelentős mellékhatásról nem számoltak be, azonban kialakulhat többek között fejfájás, fáradékonyság, izomfájdalom, egyéb fájdalmak, illetve bőrpír keletkezhet a beadás helyén. Az új vakcinával kapcsolatban azonban az még egyenlőre nem ismert, hogy mégis milyen hosszan ad védettséget

A korábban ismert vakcinák közül a Moderna ígérkezik a legnagyobb hatékonysággal; ugyanis a Pfizer vakcinája 90 százalék körüli hatékonyságot, míg a Szputnyik V 92 százalékos hatékonyságot ad.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?