Belföld, Hírek

Kormánysajtó: Gyurcsányé lett az Index

A kormányoldali média értelmezése szerint nem a Fidesz foglalta el a lapot, ami sokkal lényegesebb, az a történetben meghúzódó Gyurcsány-szál.

 

 

 

 




 

Az Index-szel kapcsolatban a fideszes média régóta a „baloldali belháború” magyarázatot tolja, most már konkrétan arról cikkeznek, hogy Gyurcsány személyesen vette át az Indexet, kiszorítva a Momentumot. A portál tegnap gyakorlatilag megszűnt, amikor szinte minden újságíró felmondott.

Origo: Gyurcsány Ferencék nyerték az indexes belháborút

A Fidesz által hasonló módon, 2015-ben bekebelezett Origo cikke szerint az történt, hogy eddig a Momentum támogatói alkották az indexes állományt, most viszont Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció szerezte meg az irányítást. Ezért a Momentum szervezte a tegnapi tüntetést szerintük. Gyurcsányista manőverként írják le Szombathy Pál és Sztankóczy András kinevezését – mindketten távoztak egy nap után -, és úgy értékelik, hogy az MSZP és a DK csak „kényszeredetten, az utolsó percben” csatlakozott a tüntetéshez.

Az Origo azt is állítja, hogy az „Index régóta válságban van, a lap pazarlóan működik, egyre nagyobb a veszteség”, noha az Index bevételeit kezelő Indamedia nyeresége az elmúlt évben több százmillió forint volt a cég vezetője, Vaszily Miklós szerint (aki egyben a TV2 elnöke is, alatta menesztették az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt is a Lázár Jánosról szóló cikkek után).

Az Origo magyarázatát átvette a Magyar Nemzet is, ahol Pilhál György glosszája egészíti ki, mely szerint rengeteg ellenzéki médium maradt még így is.




Ugyanezt a központi narratívát hozza a Magyar Hírlap: „egyértelműen látható, hogy a baloldali befolyásolás érkezett meg az újsághoz”.

Pesti Srácok: nincs köze a Fidesznek az eseményekhez

Ok nélkül követett el öngyilkosságot a szerkesztőség – viszi tovább a vonalat a szintén kormánypárti Pestisrácok.hu. „Bizonyíték, konkrétum tehát egy darab nincs fideszes ólálkodásra, beavatkozási kísérletre” – írja Pilhál Tamás cikkében, hozzátéve, hogy egyébként igény, az volna rá, mert „a tulajdonosnak nem lenne joga csipetnyit formálni a saját lapját? Elvárni, hogy ne legyen annyira szélliberális a végtermék?”

A KESMA – egyik – bulvárlapja, a Ripost egyetlen szóval sem említi az Index végzetét, ahogy eddig sem tudósítottak az eseményekről. Ugyanígy járt el a Bors is.

A központi anyagból dolgozó megyei lapok az Origo fent ismertetett világmagyarázatát, a „baloldali belháborút” hozzák, a Hír TV-ben tegnap a Troll című műsorban állapították meg ugyanezt kormánypárti újságírók.

Az egykor viszonylag autonóm ifjúkonzervatív weboldal, a KESMA alá került Mandiner saját anyagot, illetve véleményt nem közöl.

A köztelevízió híradója a tegnapi tüntetésről tudósítva megemlíti, hogy ellenzéki politikusok is megjelentek, illetve hogy „a résztvevők többségén maszk volt, de nem tartották egymástól a biztonságos távolságot.”

Az MTI tegnap egész nap hallgatott a fejleményekről, este háromnegyed 11-kor adtak egy rövid tudósítást a tüntetésről, illetve egy fotósorozatot.

 

 

 

 

forrás: hvg.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?