Belföld, Hírek

Itt a lista: ezekből az országokból korlátozza a belépést Magyarország

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a koronavírus-járvány miatti szigorításokat, melyek a határellenőrzésekre fognak vonatkozni.

 

 

 

 
 

A döntések értelmében Magyarország három kategóriába sorolja az országokat fertőzöttség szempontjából és ez alapján kötelezik majd karanténra és tesztelésre a hazánkba érkezőket. A sajtótájékoztató ideje alatt megjelent a közlöny is, amely listázza a sárga, illetve a vörös zónába tartozó országokat. A zöld zónákról nem készült lista.

Gulyás elmondta, hogy a zöld kategóriába azok az országok tartoznak, ahol alacsony a fertőzöttség szintje, ezekről az országokról nem is készül külön lista, viszont ide csak az EU-s országok tartoznak. Magyarország semmilyen módon nem korlátozza a zöld országokból való belépést. Ide tartozik többet között Olaszország, Horvátország és Németország is.

A sárga vagy vörös zónák esetén azonban a határon ellenőrzés lesz a magyar állampolgárok számára. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, akkor a személyeknek 14 napos karanténba kell vonulniuk. A karanténból a 14 nap letelte után vagy két negatív Covid-teszt produkálását követően szabadulhatnak. A sárga országokból érkező külföldi állampolgárokra azonos szabályok vonatkoznak.

Sárga kategóriába az EU-tagállamok közül a következők tartoznak: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország.

Ebbe a körbe tartozik még az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Kína, Szerbia, USA, Japán.

A magyar állampolgárokra a piros országokból való beérkezés esetén is a sárgával azonos szabályok vonatkoznak, külföldi állampolgárok viszont egyáltalán nem léphetnek be az alábbi országokból: Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, illetve Kínán és Japánon kívül minden Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Dél-Amerikában minden ország ide esik. Teljes Ausztrália és Óceáni térség is ebbe a kategóriába tartozik.

A besorolásokat hetente, szerdánként vizsgálja majd felül a kormány.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?