Hírek, Külföld

Még nagyon sokáig maradhat hatalmon Vlagyimir Putyin

84 éves koráig hatalmon maradhat Vlagyimir Putyin (67) elnök, miután az oroszok több mint kétharmada támogatta az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítást.

 

 

 
 

A szerdán lezárult népszavazásnak köszönhetően a Kreml ura akár 2036-ig vezetheti hazáját, ami nemcsak Európára, de a világban zajló folyamatokra is óriási hatással lesz.

„Szabad országban akarok élni!” — ilyen feliratokkal tiltakoztak a népszavazás ellen /Fotó: MTI EPA Anatolij Malcev

Budapest és a putyini Oroszország viszonyát például szoros gazdasági együttműködés jellemzi, csak 2018 óta 30 százalékkal bővült a külkereskedelem a két ország között. Mindez számos területet érint a gyógyszergyártástól és élelmiszerpiactól egészen az űrkutatásig. De a legfontosabb, hogy zavartalan Magyarország gázellátása, amiben jócskán rá vagyunk utalva az orosz vezetésre. A kétoldalú kapcsolatokra a paksi bővítés tette fel a koronát: a beruházás döntő többségét, 10 milliárd eurót (35 ezer Mrd Ft) orosz hitelből finanszírozzuk.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, volt diplomata szerint a szilárd kapcsolatrendszer miatt rövid távon előnyös nekünk, ha Putyin hatalmon marad, különösen gazdasági értelemben.

– Látjuk, hogy a közvetlen, anyagi érdekek világszinten felülírják az értékeket, ám ha romlik az oroszok viszonya Európával, közel sem biztos, hogy a mi kapcsolatunk Moszkvával is maradhat olyan, amilyen jelenleg – mondta a szakértő. A népszavazással kapcsolatban azt is megjegyezte, maga a választás valószínűleg szabad volt, de a körülmények miatt abszolút nem nevezhető demokratikusnak. Korábban szóltak hírek arról is, hogy a 2000 óta regnáló Putyin hátrébb lép a politikától, erre Gyarmati úgy reagált: – Tudja jól, ha visszavonul, percek alatt elveszíti a hatalmát, vagyonát, vagy esetleg még az életét is. Putyin ugyanakkor gondolt az esetleges nyugdíjas éveire is: mentelmi jogot kapnak a volt elnök, amelytől rendkívül nehéz lenne megfosztani őket.

 

 

 

 

 

Az elmúlt két évtizedben óriási változások történtek a putyini rendszer megítélésében a hazai politikai táborokon belül: míg Gyurcsány Ferenc (59) miniszterelnökként 2006-ban baráti légkörben, saját otthonában fogadta az orosz elnököt, mára épp a DK és a baloldali ellenzék vádolja Orbán Viktort (57) túlzott Kreml-barátsággal.

A jobboldal és a mostani kormányfő ugyanakkor legalább ekkora utat járt be: a Fidesz akkor kezdett el közeledni Moszkva felé, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy megnyerik a 2010-es választásokat, mostanában pedig már Orbán évente kétszer találkozik az orosz elnökkel.

Az tehát látszik, hogy jellemzően az épp hatalmon lévők igyekeznek szoros kapcsolatot kiépíteni Putyinnal. Az indok mindig ugyanaz: Magyarország gazdasági és geopolitikai érdekei.

Tiszta lappal indulhat újra

Az orosz alkotmány értelmében két egymást követő cikluson keresztül nem lehet betölteni az elnöki pozíciót. Ezt Putyin korábban úgy játszotta ki, hogy „helyet cserélt” a miniszterelnökkel. Ezt a kiskaput bezárja a módosítás, már összesen két ciklust lehet csak betölteni, de „mindenki” tiszta lappal indul, így a 2024-es és a 2030-as választáson is megméretheti magát Putyin.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?