Belföld

Bérelj tyúkot online, cserébe friss tojást kapsz: így működik a YouTyúk

Ha mindig friss, szabad tartású tyúkok tojására vágysz, a YouTyúkon előfizethetsz rá.

 

 

 

 

 




Ha valaki tudatosan vásárol, előbb-utóbb beleszalad a problémába, hogy rendkívül nehéz feladat az élelmiszerüzletekben szabad tartású tyúkok tojását beszerezni, de ez még a piacokon is nagy körültekintést igényel.

Mivel a tojásban szinte az összes, a szervezet számára létfontosságú vitamin, ásványi anyag, nyomelem megtalálható, remek forrása többek között a D-vitaminnak, a szelénnek és ómega-3-zsírsavnak, érdemes napi szinten fogyasztani.

Ketreces, mélyalmos, szabad tartású?

Tudatos fogyasztóként az élelmiszer frissessége mellett a tojótyúkok tartásmódja, körülményei és a takarmányozás minősége is fontos szempont lehet. A legelterjedtebb és legolcsóbb a ketreces tartásmód, amelynek során egy tyúk egy zárt ketrecben van elhegyezve, illetve a mélyalmos, amelynek lényege, hogy egy nagy istállóban együtt tartják a tyúkokat, ám még mindig természetes fény nélkül.

tojás tyúk

 

 

 

 

 

A szabad tartású tyúkok ezzel szemben jóval humánusabb körülmények között élnek, a nap nagy részében a szabad ég alatt mozoghatnak, nagyobb téren. Ezt az ipari méretű gazdaságok helyett főként kistermelőknél kell keresni, ami nem mindig egyszerű a hétköznapokban.

Házi tojások rendelése a YouTyúkkal

Szerencsére ma már online is van lehetőség jó minőségű, ellenőrzött forrásból, szabad tartásból származó tyúktojás rendelésére. Pontosan erre: a keresleti oldal és a vidéki gazdák összekötésére vállalkozott a Balogh Ákos alapította YouTyúk. A kezdeményezéshez csatlakozó gazdák vállalják, hogy csak szabad tartású, hormonok és antibiotikumok nélkül nevelt, saját termelésű takarmánnyal etetett tyúkok tojását kínálják, így az áru garantáltan nyomon követhető és ellenőrzött forrásból származik.

A YouTyúknál jelenleg négy családtól lehet tojást rendelni: a kerekegyházi Varga család, a győrsági Rácz család, az ócsárdi Keserü Zoltán, valamint a nagyberényi Laci és Virág Portájának bemutatkozója is megtalálható az oldalon. A kiválasztott gazdáktól néhány kattintással előfizethet az ember a tojásokra.

A minimálisan rendelhető mennyiség heti 10 tojás, és legalább 4 hetes időtartamra szól az előfizetés, ez felfelé tetszőlegesen módosítható. Az oldalon szereplő kalkulációban egy tyúknál heti 5 darab tojással számolnak, ezért heti 10 tojáshoz minimálisan 2 tyúk bérlése szükséges, annak költségeivel együtt.

40 darab tojás ára így 2820 forint, amely garantálja a megbízható minőséget és a frissességet a vásárló számára, és a biztonságos tartást, valamint a fennálló költségek fedezését a gazda számára.

A tojás átvehető budapesti átvevőpontokon, de a fővároson belül házhoz is szállítják, melynek díja alkalmanként 1690 forint. A rendelési határidő és az azt követő szállítás időpontja mindig fel van tüntetve az oldalon, a szállító pontos érkezéséről értesítést is kap a rendelő. A webáruházban tesztjelleggel most házi készítésű termékek, többféle sajt is kapható, ezeket csak házhoz szállítással lehet rendelni.

Bár a YouTyúk online tojásrendelése különösen a Budapesten élők számára kedvez, jó tudni, hogy bőven akad lehetőség az országban. A fővárosi agglomerációt is ellátja házhoz szállított tojással és más szezonális, közvetlenül a termelőktől származó friss áruval többek között a Falufood vállalkozása, sőt, több környező településre a Kifli.hu is szállít ki YouTyúk-tojásokat. Vidéken pedig számos vállalkozás, kistermelő is biztosít helyben jó minőségű árut, így érdemes mindig először lokálisan, akár őstermelői, közösségi piacokon tájékozódni a lehetőségekről, sőt, a Facebook Marketplace-en is biztosan találsz hozzád közel élő gazdát.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?