Belföld

Végre: kirúgják Orbánt Európából

Készülhetnek a magyarok az Európai Unióból való távozásra. Erre utal az, ami az Európai Néppártban zajlik. Orbánt eddig saját pártcsaládja védte meg a jogos kritikáktól, és minden szankciótól, felelősségrevonástól. De ennek úgy tűnik – hála Istennek – vége.
 
Orbán elveszítette a realitásérzékét, nemcsak a CEU megtámadásával, hanem a tiltakozásra adott reakcióval is. Az észak-koreai stílusú diplomácia s kommunikáció, miszerint Európában is mindenki hülye, nem érti, hogy mi történt, és félrevezették őket, csak olaj a tűzre. Mintha besült volna, és nem működne Orbán eddigi fegyvere, hogy el tudta hitetni az általa kreált látszatot, a valóság helyett.

Orbánnak mindig volt egy hazugsága, a külvilágnak szánt látszata és magyarázata. Az EU állandóan ezt a látszatot és hazugságot vizsgálta, a dolgok lényegét jelentő valóság helyett. Ennek vége. Erre utal, ahogy a néppárti képviselők reagáltak a fideszes hazugságkommandó levelére. A levél pontosan tükrözi a Néppárton belüli hangulatot. Ebben az egyik néppárti képviselő, Frank Engel, a Néppártból és az EU-ból való távozásra szólítja fel Orbánt.
 
Engel a Néppárt luxemburgi tagja – Jean-Claude Juncer, az Európai Bizottság elnökének párttársa -, aki ezt írta:

“hagyjátok már ezt a marhaságot. Mi pontosan tudjuk, mi történt, mi történik. Az EGYETLEN felelős kérdés az: miért nem hagyjátok el egyszerre az Európai Néppártot és az Európai Uniót is a saját feltételeitek szerint? Ti már gyakorlatilag és valójában úgyis kívül vagytok mindenen. Szóval menjetek. Kérlek, menjetek.”

 
Orbán nem érzi  a bajt és a helyzet súlyosságát. Az első uniós reagálások után nem próbált meghunyászkodni, a konfliktust enyhíteni, hanem élezte a helyzetet a nyilvánvaló és primitív hazugságaival, a bugris szövegeivel.
Levelet írt a Néppárt frakcióvezetőjének, amelyben arra kérte Manfred Webert, hogy kellő körültekintéssel járjon el a magyarországi “Soros-egyetem” ügyében. Orbán még az Európai Néppártnak is “sorosozik”, azt gondolja, hogy ez Európában is olyan szitokszó, mint a saját elnácult bugris talpnyalókból álló pártjában. Más sem kell még Európában, mint a nyílt náci szövegeket, nyílt zsidózást hallgatni.
 
Az antiszemita utalás nem elég. Orbán a goebbels-i propaganda stílusában előadja egy értelmes embernek azt a szöveget, hogy “a napokban több, egyébként jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett” (eddig a benyalás), majd a süket duma: “a magyar illetékes szervek megállapították, hogy a minden tényalapot nélkülöző információ Soros Györgyhöz tartozó szervezetektől, illetve emberektől származik”.
 
Ez kell még, ürgebőrbe bújt hamis informátorok, akiket a Soros Györgyhöz tartozó ellenség küldött megtéveszteni “jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló közéleti szereplőket”. S ezek a jószándékú emberek mind be lettek csapva a “Soros-ügynökök” által, és annyira hülyék, hogy nem tudják megállapítani, mi történt. De majd jön Orbán és elmagyarázza nekik, ugyanúgy, mint a nyugdíj ellopását, a sajtószabadság felszámolását, vallásszabadság korlátozását, és az összes aljasságot, amit a magyar nép ellen elkövettek.
 
Az MTI közleménye szerint ezért Orbán azt kérte Manfred Webertől, “kellő körültekintéssel járjon el ebben az ügyben, ehhez pedig figyelmébe ajánlotta a magyar kormány által közzétett hivatalos közleményeket, amelyek a valóságos jogi helyzetet írják le”. Vagyis, ne a saját szemüknek, a saját eszüknek higgyenek, hanem annak a sok ócska hazudozásnak, amit parancsra Kósa, Kovács és a többi hazudozók előállítanak.
 
Csakhogy, amit a magyaroknak be lehet adni, azt nem lehet a lassan magára találó Unió torkán lenyomni. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetői a zárt ülésen kemény kritikával illették Orbánt, a holland szélsőséges Geert Wildershez hasonlították. A néppártiak kivétel nélkül keményen nekimentek Szájer Józsefnek, az EP-frakció magyar alelnökének, számon kérve a Fidesz Európa-ellenes politikáját. Mindebből várható, hogy a magyarokat kizárhatják az európai néppárt parlamenti frakciójából. A döntő lépés, hogy a németek is kiálltak mellőle, talán már Merkel sem akarja megvédeni őket.
 
Ehhez tegyük hozzá, hogy amikor a mi tahónk elkezdi magyarázni majd, hogy mindenki félreérti a helyzetet, téved, megvezették, akkor Magyarország tele lesz Brüsszelt gyalázó plakátokkal, az EU-ról szóló hazug hirdetésekkel. A pávatáncnak vége, az Unió vezetői már napokkal ezelőtt közölték, hogy büszkék az Unió teljesítményére, az Unió korrekt módon működik, s nem tűrik “Brüsszel” gyalázását, sértegetését. Ezt be kell fejezni.
 
Ugyancsak élesen bírálta Orbánt a CEU elleni fellépése miatt Ottmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációvezetője is, aki az APA hírügynökségnek nyilatkozva közölte: “ez nem demokrácia, hanem uszítás”. Mint mondta, a Közép-európai Egyetem 26 éven keresztül remek munkát végzett Budapesten, és teljes mértékben megfelelt a magyar és amerikai felsőoktatási törvénynek, semmi sem indokolja munkájának akadályoztatását, vagy bezárását.
 
Majd hozzátette azt, ami a magyarokhoz nem jut el: Orbán a magyarok által megszavazott uniós döntéseket próbálja hazug nemzeti konzultációkkal hitelteleníteni, a nacionalizmust és az európaellenességet erősíteni. Ezzel azt a kettős játékot játssza, ami Nagy-Britanniában a Brexithez vezetett. Ez egyben az ajtó kinyitását is jelenti. Már az osztrákok sem bánják, ha Orbán távozni akar, akkor távozzon, de ezt a kettős játékot nem űzheti, mert akkor kizárják.
 
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője közölte, hogy az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását; független, komoly értékelésre van szükség pártpolitikai viták helyett. A német politikus azt írta a Twitteren: az EPP-frakció elvárja, hogy a magyar kormány eleget tegyen a bizottság majdani értékelésében foglaltaknak. Ez egyértelmű beszéd.

“A gondolat- és a szólásszabadság, illetve a kutatás szabadsága lényeges elemei az európai identitásnak, a néppárti képviselőcsoport ezeket bármi áron meg fogja védeni” – ezt mondta Weber. Ami azt jelenti, hogy “bármi áron”. Vagy a CEU békén hagyása vagy távozás az EU-ból, ez lehet a választás. Mivel Orbán nem hátrál meg, a “magyar illetékes szervek” pedig újabb és újabb ügynököket lepleznek le, akiket Soros küld a világ megtévesztésére, az uniós kizárás csak idő kérdése lehet.
 
Ha Orbán repül, a gondolat is felszabadító, s egy hosszú, terméketlen és pusztító játéknak vet véget Európában. Európa máris jobban érzi magát.

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?