Belföld, Hírek

Feljelentették Mészáros Lőrinc cégét: „Kihagyták a vasat a vasbetonból”

Sok esetben kihagyták a vasat a vasbetonból az R-KORD Kft. a GSM-R vasúti fejlesztés során, emiatt feljelentést tett a DK.

 

 

 

24.hu-hoz eljuttatott közleményében hozta nyilvánosságra a DK, hogy feljelentést tesz, mert Mészáros Lőrinc cége, az R-KORD sok helyen kihagyta a vasat a vasbetonból több vasútvonal építése során.

– Felmerülhet, hogy siralmas minőségben, akár balesetveszélyesen újíthatott fel vasúti pályaszakaszokat állami tízmilliárdokból – írták.

Az esetről a Szabad Európa számolt be korábban, vagyis hogy sok esetben kihagyták a vasat a vasbetonból az R-KORD Kft. által végzett GSM-R vasúti fejlesztés során. Több helyen balesetveszélyes körülmények, veszélyes hulladék maradt az építkezés után.

A MÁV 19 pontban sorolta fel a műszaki és minőségi kifogásait Mészáros Lőrinc cégével szemben, de az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) vasúti beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára, Kikina Artúr is írt az R-KORD Kft., valamint a konzorciumi partner I-Cell Mobilsoft Zrt. vezetőinek.

A vasútvonal építésére 2018-ban írták ki a közbeszerzést, melynek értéke 58,8 milliárd forint volt. Majd az R-KORD Kft. az Építési Minisztériumhoz fordult arra hivatkozva, hogy elszálltak a költségek, így február 6-án a kormány egy nem nyilvános határozattal arról döntött, hogy 17 milliárd forint értékben juttathatnak pluszforrást a beruházásra. Mindezt kivennék az Európai Unió által finanszírozott Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból, helyette magyar költségvetési pénzből finanszíroznák.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?